Niške kafedžije: I pored otvaranja bašti i dalje ostajemo „zaključani“


Niški ugostitelji nisu zadovoljni merama da se samo bašte otvore od jutros u 6,00 sati jer navode da to neće značajno poboljšati njihov egzistencijalni status.

Na vandrednoj onlajn sednici Upravnog odbora udruženja ugostitelja Niša „Кonstantin“, a koja je održana povodom donošenja novih mera od strane Кriznog štaba i Vlade Srbije doneti su stavovi koji ukazuju na to da otvaranje bašti „sa pola kapaciteta“ ne znači mnogo kafedžijama u ovom gradu.

Ne slažemo s novim odlukama Кriznog štaba jer se suštinski i dalje nastavlja sa praksom zaključavanja naših ugostiteljskih objekata. Delimična popuštanja, omogućavaju kakav takav rad samo objektima koji poseduju bašte. Dok velika većina nas ostaje zaključano. Nove mere će produbiti i doprineti slabljenju naših sposobnosti za rad. Кolege ugostitelji, se nalaze u veoma teškoj finasiskoj situaciji. Obaveze na ime poreza i doprinosa, valute plaćanja i drugih nameta se ne mogu prolongirati, a robi,koju već nedeljama skladištimo, polako ističe rok trajanja – saopštili su onbi sinoć u proglasu koji potpisuje sekretar Vladimir Janković.

Oni takođe kažu da se suočavaju sa odlivom radne snage jer zbog nemogućnosti rada nisu u mogućnosti da isplaćuju plate.

Zato smo odlučili da članovima našeg udruženja savetujemo, da po svojoj slobodnoj volji, odluče da li će uopšte raditi (ovo se odnosi na one članove koji imaju bašte u okviru svojih objekata) ili ne. Apelujemo na sve relevantne institucije, u prvom redu na Кrizni štab ,da što pre ukinu sva ograničenja u ugostiteljskom sektoru. Naše snage su na izdisaju a dalja agonija će dovesti do masovnih trajnih zatvaranja ugostiteljskih objekata, navode niški ugostitelji.

Oni napominju da ćže udruženje će i dalje nastaviti da kroz svoje organe nastoji i utiče na poboljšanje uslova za rad svih naših članova.

tekst foto M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *