Niški goaši odlični na turniru u Temišvaru – Nikola Mitić sveukupni pobednik (VIDEO)

Najveća go ekspedicija u istoriji Srbije, krenula je pred vikend u Rumuniju, kako bi učestvovala, ali i pobedila na jednom značajnom međunarodnom turniru.

Iz Niša ka Temišvaru zaputilo se sedamnaestoro goaša, a usput su se pridružili i igrači iz Kragujevca i Beograda.

Usput smo saznali da onaj ko jednom počne da igra go, takoreći nikada ne prestaje. Igra je živa zaraza, pa naši takmičari nisu dremali niti čitali novine do Temišvara, već je između sedišta kružila magnetna tabla. Nju je vođa ekspedicije, Željko Veselinović, još devedesete godine poneo kao suvenir iz aviona japanske avio-kompanije, kada se, kao kapiten evropskog tima vraćao sa turnira u Hirošimi.

A dok su oni igrali, mi smo čitali Vikipediju i saznali sledeće:

Go je najstarija misaona igra koja se već 4 hiljade godina igra po neizmenjenim pravilima. Nastala je u Kini, a kasnije se proširila na Koreju i Japan. U zapadnom svetu prvi put se pominje u 18. veku, u putopisima putnika koji su se vraćali iz Azije. Prvi evropski klub osnovali su oficiri austrougarske mornarice, 1895. godine. I premda nije vidljiv i u prvom planu kao neki drugi sportovi, go u Evropi igra oko milion ljudi, dok širom sveta broji više od 40 miliona igrača. Centri u kojima se ova igra razvila u Srbiji su Niš, Kragujevac i Beograd.

Iako je masovniji, Valter Šmit turnir je, po snazi učesnika, manje jak od Niš Opena, što je, naravno, išlo u prilog srpskim takmičarima, pogotovo mlađim.

Igrači su imali pred sobom dva takmičarska dana, tako da su odigrali veliki broj partija..

Zanimljivo je i da, takmičari, bez obzira na broj godina i go staž, mogu da budu izjednačeni po umeću, jer mladi brzo napreduju.

Srbija ima jako dobre takmičare, ali što se masovnosti tiče, na tome mora još mnogo da se radi. Go klubovi kod nas, za sada, postoje samo u Nišu, Kragujevcu i Beogradu. Nasuprot nama, Rumunija ima klub u skoro svakom većem gradu i, uz Rusiju, Mađarsku i Nemačku, po brojnosti i kvalitetu igrača, jedna je od najjačih go sila u Evropi.

I kao što su i Srbi i Rumuni očekivali, pobednik Valter Šmit kupa je nišlija Nikola Mitić, koji je nekoliko dana pre Temišvara, osvojio peto mesto na Evropskom prvenstvu.

Ukupan nagradni fond koji je organizator obezbedio za najbolje učesnike turnira je 900 evra, a osim Nikole, pehare iz Temišvara poneli su i Marta Jorgačevič, Sara Đorđević, Ana Ilić i Vuk Dušanić. Posle ovakvog vikenda u Rumuniji, naš go Savez ima sve razloge da slavi…

I da rezimiramo – Došli smo, videli smo, pobedili smo. Upoznali smo Temišvar, i igrali dobar go. Ovo putovanje se, bez svake sumnje, višestruko isplatilo. A već u martu, „Evropsko go proleće 2018“ počinje u Nišu, pa će naši goaši uzvratiti gostoprimstvo inostranim takmičarima na međunarodnom prvenstvu koje organizuje Go savez Srbije.

South Media, sportjuga.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *