Niški istoričari tragali za novim saznanjima o Englesko-srpskom domu u Nišu

Kako bi upotpunili saznanja o Englesko-srpskom domu u Nišu, niški istoričari iz Istorijskog arhiva Niš, Milutin Milojević i Igor Rakić, u biblioteci Univerzitetskog koledža u Londonu, istraživali su arhivsku građu vezanu za ovu zgradu i njenu istoriju. Osim u biblioteci, istraživanje su radili i u Nacionalnom arhivu Velike Britanije.

Rezultati istraživanja kako kažu iz arhiva, biće prikazani kroz izložbu i katalog, a realizaciju projekta Istorijskog arhiva u Nišu finansirala je ambasada Velike Britanije.

„Nacionalni arhiv Velike Britanije bio je još jedna adresa na kojoj su kolege Igor Rakić i Milutin Milojević nastavili istraživanje arhivske građe o Englesko-srpskom domu. Rezultati istraživanja, koji su nadmašili očekivanja, biće predstavljeni na izložbi i katalogu, koji pripremamo uz finansiju podršku Ambasade Velike Britanije u Srbiji“ – navode iz arhiva.

Zgrada Englesko-srpskog doma izgrađena je 1926. godine, sredstvima engleskih fondova kao dom za smeštaj ratne siročadi. Inicijativu za izgradnju sirotišta u Nišu pokrenula je Karington Vajld, istaknuta i ugledna članica Fonda. Izgradnji ovog objekta prethodili su događaji vezani za ratove koje je Srbija vodila početkom 20. veka, kada su se prvi put pojavili dobrovoljci iz Evrope i sveta da pomognu u tom teškom vremenu.

Engleski dom je u periodu između dva svetska rata bio i ekspozitura Engleske obaveštajne službe. Za vreme nacističke okupacije zgrada je bila korišćena za potrebe neprijateljskih vojnika, a poslednje godine okupacije u njoj su bili smešteni i sovjetski ratni zarobljenici iz logora na Crvenom krstu. Nakon rata, Engleski dom je prešao u nadležnost Federativne Narodne Republike Jugoslavije i postao „Dom srednjoškolske omladine Stevan Sinđelić”.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *