Niški kardiolozi u toku jednog dana ugradili sedam mikro-pejsmejkera uz pomoć veštačke inteligencije

Tokom jednog dana na Niškoj Klinici za kardiologiju, postavljen je rekordan broj od sedam ugrađenih mikro-pejsmejkera. Tim niških kardiologa, predvođen doktorom Tomicom Kostićem, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji i specijalnim naočarama, u realnom vremenu ispred sebe imao je anatomiju pacijenta, što je olakšalo i ubrzalo proceduru.

Kardiolozi pojašnjavaju da je ovo procedura koja isključuje operativni rez jer se najmanji pejsmejkeri na svetu ugrađuju preko vene, dok je pacijent svestan pod lokalnom anestezijom. Doktor Kostić kaže da je ova metoda prvi put upotrebljena i tako ubrzala proces, koji sada može da traje 20 minuta.

„Implementacija veštačke inteligencije u zdravstvu je pomogla da u realnom vremenu i toku same procedure imamo sve podatke o samom pacijentu i za svu dijagnostiku koja je rađena pre toga. Prošle godine je urađeno tek 15 ovakvih intervencija, a danas u samo jednom danu čak sedam“ – isitiče Kostić.

Rukovodilac Klinike za kardiologiju i direktor Kliničkog centra Niš Zoran Perišić, ističe da ne postoji nijedan centar na svetu u kome je u jednom danu ugrađeno više ovakvih sistema.

„Kardilogija je zaista jedna od perjanica UKC-a. Ovom prilikom najavljujem vrlo brzo sisteme za zatvaranje urođenih srčanih mana, gde zaostaju neki otvori unutar srca. Sa ponosom mogu da kažem da je profesor Kostić, đak, koji je nadmašio učitelja,i u jednom danu uradio sedam najmanjih pejsmejkera na svetu“ – kaže Perišić.

Interventni kardiolog i šef Odeljenja za elektrostimulaciju srca, Predrag Cvetković, ističe da je prošle godine urađeno gotovo 900 procedura na ovoj klinici, što ih stavlja na drugo mesto u Srbiji, i da ne postoji lista čekanja za ugradnju pejsmejkera.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *