Niški osuđenici sašili i poklonili opremu niškom porodilištu

Osuđenici koji su stekli sertifikat za krojenje i šivenje u Kazneno-popravnom zavodu u Nišu, sašili su 400 čaršafa, 200 kompresa i 100 navlaka za radnu površinu koje se koriste za porođaje i hirurške intervencije u niškom porodilištu. Uprava KPZ-a donirala je ovu opremu Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Nišu.

Uprava KPZ Niš je obezbedila materijal koji je pogodan za sterilizaciju dok su, kako kaže direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević, osuđenici u krojačkom pogonu sašili potrebnu opremu.

„Dobrobit žena i dece je obaveza celog društva pogotovo u situacijama koje mogu da budu osetljive za njih i njihove porodice.“ – rekao je Carević.

Osim mogućnosti da nastave prekinuto školovanje, osuđenici u KPZ Niš mogu da završe sertifikovanu obuku za deficitarna zanimanja poput obuke za varioce, pekare, stolare, krojače, građevinske limare, vodoinstalatere, kao i za poslove ofset štampe.

Ovo nije prva humana misija osuđenika, naime oni su pomogli niškom porodilištu i kad su se 2018. godine priključili akciji kupovine pokretnog inkubatora za bebe koji je presudan za život tek rođene dece. Takođe prošle godine po prvi put, uz još pet kazneno-popravnih zavoda, učestvovali su na trećem onlajn Svetskom prvenstvu u šahu za osuđenike i osvojili visoko 11. mesto u nadmetanju sa predstavnicima 50 država iz celog sveta.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *