Niški šahisti „Osnovca“ osvojili zlato i u muškoj i u ženskoj konkurenciji

Osvojeno je zlato i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Nakon šest odigranih kola u muškoj konkurenciji i pet kola u ženskoj konkurenciji, Dečiji šahovski klub “Osnovac” postao je apsolutni pobednik Kadetske lige Centralne Srbije, nakon ubedljivog trijumfa u obe konkurencije istovremeno! Takmičenje je održano u Kragujevcu.

Dečiji šahovski klub “OSNOVAC” na ovom takmičenju je učestvovao sa četiri ekipe, dve u muškoj konkurenciji i dve u ženskoj. Po jedna muška i jedna ženska ekipa predstavljale su klub, a druge dve ekipe, u obe konkurencije, predstavljale su ogranak kluba, DŠK “Osnovac 2 – Sofi”.

Retko kom klubu, u bilo kom sportu, pođe za rukom da trijumfuje u dve različite konkurencije istovremeno, a „mali-veliki“ OSNOVCI su to uradili na impozantan način, ostvarivši pobede u svim mečevima koje su igrali! Muška ekipa je zabeležila 6 pobeda u isto toliko odigranih mečeva, dok je ženska ekipa ostvarila svih 5 pobeda, te su tako drugoplasirane ekipe na tabelama ostavili na razlici od čak 5 meč bodova – što je dokaz izrazite superiornosti na ovom takmičenju i ubedljivog trijumfa! Muška ekipa je od mogućih 24 poena, osvojila čak 19, dok je ženska ekipa bila još superiornija i od mogućih 10 poena, osvojila je 9.5 – te stoga i ne čudi što su prva mesta osvojena izuzetno nadmoćno – kaže Igor Lukić, međunarodni FIDE sudija, ​predsednik Šahovskog saveza Nišavskog okruga​ i trener DŠK „OSNOVAC“​

Kako je izgledalo svečano otvaranje i dodela nagrada može se videti u ovom video materijalu.

Jedan od najzaslužnijih za odbranu titule u muškoj konkurenciji je svakako Ilija Stanojević, igrač koji je briljirao na prvoj tabli i sa svim pobedama pokazao i dokazao da je sa pravom bio najbolji igrač na čitavom takmičenju. Imajući u vidu da je Ilijin trener bugarski velemajstor Aleksandar Delčev, inače svetski top igrač, ni malo ne čude rezultati koje Ilija ostvaruje u poslednje vreme – aktuelni je prvak Centralne Srbije do 16 godina i vicešampion Srbije u istoj starosnoj grupi – a titula šampiona Srbije mu je izmakla samo zbog 0.5 Buholc poena u dodatnim kriterijumima, pošto je bio na deobi prvog mesta.

Pored njega, za ovaj veliki uspeh svoj doprinos dali su i ostali igrači: Nemanja Petrović sa 3.5 poena (iz 5 kola), Nikola Lukić sa 3.5 poena (iz 4 kola), Jovan Lukić sa 3 poena (iz 4 kola) i Andrija Pavlović sa 3 poena (iz 5 kola).

Što se devojčica tiče, imali smo izuzetno jak sastav koji su činile Anđela Dinić iz Vlasotinca, aktuelna prvakinja Centralne Srbije do 12 godina, inače po rejtingu prva igračica Srbije do 12 godina, zatim Jelena Stevanović, aktuelna vicešampionka Centralne Srbije do 16 godina i trenutno 10-ta igračica po rejtingu do 16 godina u Srbiji, kao i Andrea Pavlović 12-ta igračica po rejtingu do 14 godina u Srbiji. Sve tri su ostvarile izuzetan pojedinačni učinak, što je ekipno donelo prvo mesto sa izuzetnom nadmoćnom razlikom. Anđela Dinić je na prvoj tabli predvodila žensku ekipu, sa 3.5 poena iz 4 kola, dok je udarna snaga ekipe bila Jelena Stevanović, koja je na drugoj tabli ostvarila maksimalan učinak sa 4 poena iz 4 kola. Andrea Pavlović je takođe imala maksimalan učinak sa sve tri pobede, što je celoj ekipi davalo priličnu dozu samopouzdanja, pošto su sve tri takmičarke prikazale izuzetnu formu.

U našoj “drugoj ekipi” kod dečaka, DŠK “OSNOVAC 2 – SOFI”, najuspešniji je očekivano bio Ilija Vidojković sa 3.5 poena (iz 5 kola, bez poraza), koliko je osvojio i naš najmlađi član Lazar Paunović (3.5 poena iz 5 kola, najprijatnije “iznenađenje” što se rezultata unutar ekipe tiče). Za nijansu slabiji rezultat je postigao Mladen Nedeljković, koji je osvojio 3 poena (iz 5 kola), dok je na prvoj tabli pojačanje kluba, Mihajlo Krstić osvojio skromnih 2 poena. Da nije bilo grubog previda u prvom kolu, u dobijenoj poziciji, i njegov učinak bi bio mnogo bolji.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *