Niški studenti na protestima odbijaju javnu podršku političara

Protesti – 8. dan: Ovo nisu samo studentski, već protesti svih građana koji ne žele da im se otme budućnost. Ne želimo nikakvu podršku stranaka koje su nas dovele do ovakvih protesta”, zaključak je protesta u Nišu.

Preko hiljadu Nišlija je sinoć osmi dan zaredom šetalo u znak protesta protiv vlasti i kako navode, izborne krađe sa jasnom porukom “da ne žele da im se otme budućnost”. Kao i do sada, nije bilo nikakvih incidenata. Novo protestno okupljanje zakazano je za danas u 18 sati.

Dobili smo situaciju da smo mi tu zbog države, a ne država zbog nas. Da nam urušavaju i otimaju sve ono što su naše babe i dede i naši roditelji stvorili i da nas primoravaju da radimo za minimalac na fabričkoj traci“, rekla je jedna od studentkinja i dodala „Ovo jesu protesti na kojima su mahom studenti, ali ovo nisu samo studentski protesti. Ovo su protesti svih građana koji ne žele da im se otme budućnost“.

U dugoj koloni, osim studenata i učenika, bilo je i penzionera, radnika a mogli su se videti brojni asistenti i profesori niških fakulteta. Građani su nosili različite parole, a neke od njih su “Ako sad zažmurimo, nikada nećemo progledati”, “Na papiru si pokrao na ulici ne možeš”, “Rani sina pak šalji na ulicu il u Nemačku”, “Neću devedesete, hoću budućnost” i druge.

U više navrata u toku protesta izvodio se sada već čuveni performans „onesvesti se“, aludirajući na odglumljeno padanje u nesvest jednog mladića na Hepi televiziji prilikom gostovanja Aleksandra Vučića, a u toku predizborne kampanje. Skoro sve vreme mogle su se čuti poznate parole „AV,AV,AV“, „Izađite napolje“, „Hoćemo promene“, „Dole diktatura“kao i „Vrati babi penziju“, „Nema nas na dnevniku“ i ostale.

Ni sada nije bilo nikakvih stranačkih obeležja i organizatori su ponovili da ovi protesti nemaju veze ni sa jednom političkom strankom. Studenti organizatori su naglasili da nastavljaju sa protestima i da neće odustati.

Pošto ista lica viđamo već tri decenije, ono što nam preostaje jeste samo direktna demokratija, demokratija na ulicama i samoorganizovanje. Suština je zapravo da naša budućnost uđe u naše ruke, vreme je da naša generacija preuzme odgovornost“, rekla je jedna studentkinja obraćajući se građanima u Parku Svetog Save.

Ova protestna šetnja trajala je puna tri sata, a kolona se kretala Obrenovićevom ulicom, onda ulicom Nikole Pašića, Voždovom, Bulevarom Zorana Đinđića, Sremskom sve do Parka Svetog Save, kada su se okupljenim građanima obratili organizatori. Kolona je odatle, sa nešto manje ljudi krenula do Gradske kuće, gde se i završio protest.

Dijana Vasić
foto: Tijana Matejić

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *