Niški studenti napravili jedinstven aparat u Evropi za recikliranje limenki i plastike (FOTO i VIDEO)

Apps team Visoke tehničke škole u Nišu predstavio je danas aparat koji na jedinstven način u Evropi reciklira limenke i plastične flaše. On je realizovan u okviru projekta „Hardversko-softversko rešenje za prikupljanje limenki i plastičnih flaša“. Prošle godine na osnovu rezultata Konkursa „Zajednici zajedno 2016“, koji finansira kompanija NIS, podržano sedam projekata, a svi projekti su na specifičan način doprineli kvalitetu života u lokalnoj zajednici.

Dr Slavimir Stošović, koordinator tima objašnjava da ovaj aparat za reciklažu limenki i plastičnih flaša prati i aplikacija.

Ovaj aparat će mnogo značiti kompanijama koje se bave skladištenjem i upravljanjem ovakvog otpada, a pre svega građanima i očuvanju životne sredine. Na aplikaciji koja je realizovana u okviru projekta, svako može da vidi gde se u gradu nalazi ovakav aparat i tamo odloži limenku ili plastičnu flašu. Aparat jednostavno prepozna materijal i odvaja ga levo ili desno kada se ubaci. Onaj ko prazni aparate, na aplikaciji, jednostavno može videti da li je napunjen ili ne. Ovo je za sada jedinstven način prikupljanja ovog materijala u Evropi- objašnjava Stošović.

Direktorka Visoke tehničke škole dr Aleksandra Boričić istakla je da je ovaj studentski projekat od izuzetnog značaja za očuvanje životne sredine.

Takođe smo nosioci jednog programa za pravilno upravljanje otpadom. Već dugi niz godinana naši studenti realizuju projekte koji mnogo znače zajednici, a sigurno da ćemo u tom smeru i nastaviti – rekla je direktorka Boričić.

Projekat su kao partneri realizovali Visoka tehnička škola strukovnih studija Niš i Omladinski klub Palilula. Ciljevi projekta su potpuno realizovani.

U okviru projekta realizovan je automat za prikupljanje limenki i plastičnih flaša, ali i mobilna aplikacija i veb sajt za prikupljanje poena. Mobilna aplikacija je zapravo segment po kome se ovaj automat razlikuje od svih do sadašnjih sličnih rešenja. Pomoću mobilne aplikacije korisnik može videti gde se automat trenutno nalazi, dobiti najkraći put do automata, pročitati uputstvo za njegovo korišćenje ali i skupljati poene za ubačeni otpad u automat.

U toku trajanja projekta organizovana su dva takmičenja u trajanju od po mesec dana, gde su sugrađani mogli da prikupljaju poene i daju doprinos procesu reciklaže, a kasnije dobiju nagrade.

U okviru projekta održano je i nekoliko edukativnih seminara o značaju upravljanja otpadom i reciklaže kao i načinu na koji se to može uraditi pomoću realizovanog hardversko-softverskog automata.

Prema rečima prof. dr Slavimira Stošovića, koordinatora projekta „cilj projekta je podići svest ljudi o značaju prikupljanja i odlaganja otpada na pravilan način, kao i značaju reciklaže. Ipak najznačajniji rezultat je prilika da studenti VTŠ na smerovim savremene računarske tehnologije, industrijsko inženjerstvo i zaštita životne sredine učestvuju u realizaciji praktičnog projekta i na taj način unaprede svoje praktične veštine, znanja i steknu preko potrebno iskustvo za buduće zapošljavanje.“

M.S./foto VTŠ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *