Niškim odbornicima (ne)pripadaju dnevnice za jednominutnu sednicu?

Odborničke dnevnice kasne već nekoliko meseci tako da se neki čak pripremaju da tuže Grad što im uskraćuje novčanu naknadu „za mukotrpan rad“, saznajemo u razgovoru sa odbornicima.

skupstina-sednica
Odbornici Skupštine Grada Niša

Od uvođenja novijeg parlamentarizma početkom devedesetih do danas ne pamti se slučaj da je samo glasanje po nekoj tački u Skupštini grada Niša, odloženo za sutra (ili neki drugi dan). To nam je i potvrdio Predrag Jelenković, predsednik Administrativnog odbora Grada Niša. On iznosi za „Građanin“ svoj lični stav „da odbornici apsolutno ne bi trebali da dobiju dnevnice za samo jedno glasanje“. Jelenković takođe kaže da će morati da se preispita procedura dobijanja dnevnica za ovu „angažovanost“ odbornika. Inače, jedna dnevnica predstavnika naroda iznosi 2.500 dinara pa kada se to pomnoži sa 61 odbornikom, iznosi 152.500 dinara. To je gruba računica jer šefovi odborničkih grupa dobijaju i naknadu za tu funkciju.

Šta se dogodilo?

Niški odbornici su pre dva dana morali da odsustvuju s posla i pojave se ujutru u Skupštini grada Niša samo zato da bi podigli ruku i glasali „za ili protiv“ postavljenja direktora Dečije ustanove „Divljana“. Veče pre toga nisu imali kvorum jer pripadnici neodgovorne većine nisu imali dovoljni broj poslanika u sali(pa je DSS dao većinu). Kada je došlo do glasanja, u Sali je bilo 29 od 61 odbornika tako da je predsedavajući Nenad Stanković rekao na kraju „hvala vam svima koji se ostali do sada u skupštini, a sutrašnje glasanje će Nišlije koštati 150.000 dinara!“ To je naljutilo javnost. Odbornici su se okupili ujutru. Dok je kvorum ušao u salu potrajalo je nekoliko minuta, a onda je glasanje obavljeno u roku od minuta i „Divljana“ je dobila novog direktora. Milan Lapčević iz DSS je odmah „Građaninu“ rekao da će se četiri poslanika ove političke grupacije odreći tog novca jer ga je nemoralno uzeti.

Nadležna Uprava za finansije

– Iako je nekako logično da o tome vodi brigu Administrativni odbor, to nije tako. Te dnevnice obračunava Uprava za finansije. Oni će to izračunati po nekom pravilniku, a sigurno je da je potrebno preispitati kompletnu proceduru plaćanja dnevnica jer možda na to imaju pravo, ali sa etičke strane baš i nemaju – kaže Predrag Jelenković.

Dnevnice ionako kasne nekoliko meseci

U razgovoru sa pojedinim odbornicima saznajemo da dnevnice kasne već nekoliko meseci tako da se neki čak pripremaju da tuže Grad što im uskraćuje novčanu naknadu „za mukotrpan rad“.

– Ne bi trebalo da zbijate šale s tim. To je naše pravo. Mislim da se izgubio svaki red u isplaćivanju tako da pitanje je da li će to da nam isplate – kaže jedan od odbornika koji nije baš bio raspoložan na opasku „ne sveta cveće ni odborničko preduzeće“.

M.S.

2 Comments

  1. Mafija na vlasti u zadnjih 30 godina mora kompletno da odgovara, da joj se preispita poreklo imovine i zapleni sve za sta nije placen porez ili prijavljeno na pravo ime, za sve sto je sumnjivo i netransparentno, da se oteto i opljackano preraspodeli na sve ostale delove drustva, podspesi razvoj srednje klase ljudi ime u to ukljuciti sve bivse komunjarske direktore i privatnike od 5. oktobra 2000 na ovamo. Za tako nesto ne postoji volja medju vladajucom i takozvanom opozicijom (takodje sljam upakovan u drugu ambalazu) i jedina nada je da se dogodi narod.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *