Niško Narodno pozorište proslavlja 137. rođendan predstavom „Koštana“

Pozorište „Sinđelić“, jedno od najstarijih srpskih pozorišta, osnovano je na današnji dan 1887. godine. Prva predstava koja je izvedena bila je „Srpski ajduci“, Jovana Sterije Popovića, u gostionici „Knez Mihajlo“. Danas povodom 137. rođendana, predstavom ,,Koštana” Borisava Stankovića, Narodno pozorište u Nišu proslaviće rođendan i obeležiti Dan pozorišta.

Značaj ovog komada koji je imao više od 20 uspešnih izvođenja na sceni Narodnog pozorišta Niš u 137 godina postojana je veliki, kažu iz pozorišta. Ova premijera, spoj starog i novog, gde se tradicionalni elementi susreću sa modernim interpretacijama, predstavlja značajan korak ka obnovi kulturnih i umetničkih tradicija. Direktor pozorišta Spasoje Ž. Milovanović naglašava da je ova Koštana rađenu u savremenom maniru, ali da ništa nije izgubljeno od one stare.

„Posebnost naše predstave jeste da je ona zadržala kompoziciju, radnju, situacije, ali zahvaljujući rediteljki koja je uradila adaptaciju, ovaj komad je odgovorio na izazove savremenog trenutka“ – rekao je Milovanović.

U adaptaciji i režiji Jane Maričić, ovo je priča o tome da kada čovek nije sklon da se otvori, da bude prosvećen, da ne robuje nekim konzervativnim, patrijaharnim očekivanjima društva, sklon je kažnjavanju onoga što ne može da ima.

„U tom smislu Hadži Toma i njegova porodica bili bi predstavnici malograđanskog društvenog poretka, konzervativnog društva, koje ne zna šta će sa mladošću, slobodom, senzualnošću, pa i drskošću jedne mlade Koštane. Kada se mladi prepuste emocijama, strastima, a bez nekakve komunikacije, čemu svedočimo i danas, tada su ljudi skloni i agresivnosti i nasilju. Ta teza ne da nije nova, već je prisutna i u Bori Stankoviću koji je stavio u određenom kontekstu i pripisao određenim ljudima“ – rekla je Maričić.

Premijera predstave je zakazana za 11. mart u 20 časova na velikoj sceni niškog teatra.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *