Nišlija Uroš Dimitrijević dobitnik Nagrade Politikinog zabavnika za najbolji roman

Roman „Daske“, Nišlije Uroša Dimitrijevića, u izdavaštvu Doma kulture Studentski grad, jednoglasni je dobitnik 45. Književne nagrade Politikinog Zabavnika za književno delo namenjeno mladima, objavljeno u prethodnoj godini.

Na ovogodišnji konkurs „Zabavnikove“ nagrade prispelo je 48 knjiga a žiri u svom obrazloženju o pobedničkom romanu kaže da je njegova odlika nepretenciozno pripovedanje koje otvara prostore duboke emotivnosti, nepatvorene dečačke naivnosti i osobene otvorenosti svojstvene mladima.

„Roman Daske je priča o „običnom“ književnom junaku koji skejtom juri kroz svoje odrastanje i društvenu panoramu ispunjenu živopisnim likovima i događajima, prepoznatljivim i sugestivnim u mikro-kulturnim i socijalnim posebnostima jedne specifične urbane zajednice.“ – navode iz žirija.

Duhovito i direktno, jezikom objektivizovanim generacijskim osobenostima ali i lokalnim jezičkim valerima Uroš Dimitrijević je stvorio roman koji je manifest jedne generacije ali i prostor prepoznavanja i uživanja za sve one milenijalce koji nisu zaboravili mladost i iskrenost.

Pisac Oto Oltvanji o romanu „Daske“ kaže da je savršena posveta tinejdžerskim filmovima osamdesetih smeštena u Niš 2004. godine.

„Pitka i zabavna, duhovita a melanholična, skromna a samouverena, sjajan omladinski roman upravo kad nam je najpotrebniji. Generacijski, tinejdžerski, adrenalinski, melanholični, duhoviti roman. Klizi kao skejt.“ – navodi Oltvanji.

Uroš Dimitrijević rođen je 1991. godine u Nišu. Autor je romana Siroti mali ratovi (2020) koji se našao u užem izboru za Ninovu nagradu. Radio je kao novinar portala Vice Srbija i BBC News na srpskom jeziku. Kao novinar-saradnik piše za BBC i Oblakoder iz Pariza, gde trenutno živi i radi u strip industriji.

Nagrada će dobitniku biti uručena 28. februara na rođendan „Politikinog Zabavnika“, u holu Narodne biblioteka Srbije gde će biti otvorena velika izložba povodom 85 godina ovog kultnog časopisa u regionu.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *