„Nišlije da se pitaju“: Nije pronađena nijedna zgrada sa zakonskim minimumom zelenih površina

Sa ciljem da ukažu na to koliko se u Nišu ne poštuju zakonski minimumi zelenih površina prilikom izgradnje, na njihovu važnost u urbanim sredinama, ali i da podstaknu građane na aktivno učešće, udruženje „Nišlije da se pitaju“ organizovalo je nagradnu igru u kojoj je trebalo da građani pronađu zgrade koje ispunjavaju uslove propisane zakonom i za to dobiju 10.000 dinara. Takva zgrada ipak nije pronađena.

Iz udruženja kažu da su tokom trajanja nagradne igre dobili na desetine fotografija zgrada, od čega 35 bez ijednog traga zelenih površina na parceli na kojoj su izgrađene, a koje su postojale u projektima, pa tako nije pronađena nijedna zgrada, izgrađena od 2005. godine, koja ispunjava zakonske minimume.

„Postavljamo pitanje gradskoj vlasti, gradonačelnici, Gradskom veću i Upravi za planiranje i izgradnju – ko je odgovoran i kakve su sankcije što izgrađene stambene zgrade u Nišu nemaju ni minimum od 10% i 20% zelenih površina, koliko stoji u izdatim dozvolama za gradnju i pravilima gradnje? Zbog čega lokalni građevinski organi izdaju upotrebne dozvole za izgrađene objekte iako imaju 0% zelenih površina? Ko uništava zdravlje Nišlija i život u Nišu čini nepodnošljivim?“ – pitaju iz udruženja.

Dodaju da je kršenje zakona betoniranjem Niša stambenom izgradnjom bez zelenih površina jedan je od glavnih razloga što se Nišlije i njihova deca truju najzagađenijim vazduhom u Evropi, uz prećutnu saglasnost urbanista i građevinskih institucija kojima je lično bogaćenje i profit investitora važniji od zdravlja Nišlija i od poštovanja zakona.

Nagradni fond od 30.000 dinara koji nije iskorišćen u nagradnoj igri jer niko od građana Niša nije uspeo da pronađe zgradu sa zakonskim minimumom zelenih površina, udruženje „Nišlije da se pitaju“ doniraće za lečenje malog Nišlije Todora Stojanovića.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *