„Nišlije da se pitaju“ – protest protiv urbanističkog nasilja

Povodom usvojenih izmena, na nedavnoj sednici niške skupštine, i predstavljanja novog plana o izgradnji soliterskog naselja na prostoru iznad Stare ciglane a koji je svim urbanističkim planovima bio predviđen da ga koriste svi građani Niša i Palilule kroz sport i rekreaciju, udruženje „Nišlije da se pitaju“, organizuje protest ,,Stop urbanističkom nasilju“ u sredu, 21. februara u 18 sati, ispred niške Skupštine.

Decenijama planirane namene u široj zoni Stare ciglane, pored ostalih zelenilo, sport i rekreacija na 3 hektara, kako kažu iz udruženja, pretvorene su neregularno u poslednje dve i po godine u „mešovitu namenu“, što suštinski predstavlja stambenu izgradnju visoke gustine.

Dodaju da je gradska vlast odlučila da investitorima pokloni zemljište iznad Stare ciglane na Paliluli, prostor prvobitno namenjen za sportske terene, i da će ono postati betonski vodopad visine 50 metara, od Mokranjčeve ulice sve do podvožnjaka u Zetskoj ulici.

„Planirana seča 90% postojećeg zelenila i drveća i izgradnja soliterskih blokova visokih 50 metara dovešće do još većih poplava, aktiviraće klizište na glinenoj podlozi, dodatno povećati vazdušno zagađenje u gradu i uništiti poslednju zelenu oazu gde nam se deca igraju i bave sportom. Takođe će uništiti ptice i male životinje koje žive u ovom skrivenom dragulju, poslednjim plućima Palilule.“ – kažu iz udruženja.

Oni traže poništenje nezakonito donetog plana generalne regulacije, Palilula 2, i zahtevaju da vlast radi za Nišlije, a ne samo za privatne investitore, koji će kako kažu u džep staviti oko 70 miliona evra.

„Primetili ste da ovaj grad sve više postaje igralište privatnih investitora, a sve manje prijatno mesto za život. Na svakom uglu se dižu soliteri, seče se drveće, leti je nemoguće naći hladovinu, naš Niš postaje siv.“ – dodaju iz udruženja.

„Nišlije da se pitaju“ je udruženje građana koje za cilj ima da se Nišlije u svom gradu konačno nešto pitaju. U osnovi udruženja je kampanja ,,Zelena trava Niša mog” protiv urbanističkog nasilja.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *