Nišlije danas slave Svetog Pantelejmona

Pravoslavni vernici danas proslavljaju Svetog Pantelejmona, koji se smatra zaštitnikom medicinara i apotekara, a u narodu postoje priče o njegovim isceljiteljskim moćima. Na ovaj dan stanovnici naselja Pantelej srdačno otvaraju vrata svojih domova i sa prijateljima i poznanicima proslavljaju slavu svog naselja.

Na današnji dan se povodom ovog praznika i tradicionalno održava Pantelejski vašar u porti i oko Pantelejske crkve. Svake godine 9.avgusta ovaj nadaleko poznati vašar poseti više desetina hiljada ljudi iz Niša i okoline.

Mališani imaju prilike da uživaju u čarima luna parka, koji je postavljen iznad crkve Svetog Pantelejmona, ali i u šećernoj vuni i drugim slatkišima. Veliki broj tezgi je postavljen oko crkve, gde sugrađani mogu da pazare odeću, obuću, grnčariju i druge predmete.

Zbog Pantelejskog vašara danas će ulice oko crkve biti zatvorene za saobraćaj u vremenu od 9 do 23 sata. Potupna obustava saobraćaja biće u Mavrovskoj ulici do raskrsinca sa ulicama Kosovke devojke i Dubrovačkom. Takođe, saobraćaj će biti obustavljen i u ulici Druge proleterske brigade, od raskrsnice sa ulicom Kosovke devojke, do raskrsnice sa ulicom Živorada Kostića Moravca.

Biće postavljena odgovarajuća signalizacija uz prisustvo i kontrolu saobraćajne policije. U isto vreme zabranjeno je parkiranje vozila na označenim deonicama i dozvoljen je prolaz samo vozilima hitne pomoći.

D.V.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *