Nišlije dobitnici Svetosavske nagrade

41153Dvojica pofesora, jedna škola i jedan učenik iz Niša dobitnici su godišnje Svetosavske nagrade za doprinos razvoju obrazovanja u Srbiji u 2013. godini. To su Miloš Milosavljević, profesor matematike u Gimnaziji „Svetozar Marković“, dr Nenad Živanović, profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Škola moda i lepote u Nišu i Predrag Cvetković, učenik osmog razreda OŠ „Đura Jakšić“ u Jelašnici. Nagrade će dobitnicima sutra uručiti ministar prosvete dr Tomislav Jovanović na svečanoj Svetosavskoj akademiji u Beogradu.

„Uspeli smo da jednu zanatsku školu večernjeg tipa, kakva je bila na samom osnivanju, pretvorimo u školu za koju postoji interesovanje među osnovcima. Hrabro smo se suočili sa stvarnošću i smogli snage da se promenimo i prilagodimo savremenim zahtevima u obrazovanju, novim interesovanjima mladih i njihovih roditelja, ali i novim zahtevima tržišta rada“, kaže Mirjana Ristić, direktorica Škole mode i lepote.

Ona dodaje da je posebna pažnja u školi poklonjena kvalitetu obrazovanja. Takav rad je rezultirao i velikim brojem nagrada koje učinici osvajaju na takmičenjima najvišeg nivoa. Pet godina zaredom prvaci su Srbije u  konkurenciji 40 škola njihovog tipa.

Predrag Cvetković, učenik škole u Jelašnici je dokaz da i u seoskoj sredini mogu da se odneguju talenti. Najznačajniju nagradu Ministarstva prosvete dobio je za nagrade koje je osvajao na takmičenjima.

A da osvoje nagrade, talentovanim mladim matematičarima Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu pomaže profesor Miloš Milosavljević, nekada i sam takmičar. Svoje slobodno vreme poklonio je đacima željnih znanja. Priprema se i uči pred svaki čas da bi što bolje predavao. Na njegovim časovima rađaju se talenti za matematiku, a najveće priznanje za rad su mu, kaže, uspesi i medalje njegovih đaka.

“Do sada su moji talentovani đaci osvojili oko 20 medalja na olimpijadama i balkanijadama iz matematike i informatike. Meni je zadovoljstvo da radim sa takvim talentima”, kaže profesor Milosavljević.

Miloš priprema đake za takmičenje, ali neretko takmičari na svetskim olimpijadama iz matematike rešavaju zadatke koje je baš Miloš osmislio.

Dr Nenada Živanovića studenti Fakulteta sporta i vizičkog vaspitanja pamtiće po strogoći i pravičnosti, a njegove kolege po radu koji je ostavio generacijama. On se od studenata oprostio na najbolji mogući način- Svetosavskom nagradom koju je dobio za doprinos koji je dao visokom obrazovanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *