Nišlije jedu luk iz Egipta, paradajz iz Albanije, krompir iz Azerbejdžana

Roba na niškim pijacama je duplo skuplja u odnosu na prošlu godinu maja meseca pa se tako crni luk prodaje po ceni od neverovatnih 130, paradajz 180-190, krompir 100 dinara, a krastavac 90 dinara. Sve te cene su bile duplo niže prošle godine, tvrde prodavci koji kažu da je sva ta roba dolazi iz uvoza, a i da su mnogi povrtari „digli ruke“ od proizvodnje jer se ne isplati.

Ovaj luk koji više liči na manju lubenicu stiže iz Egipta, sav paradajz i krastavac koji vidite na pijaci stiže iz Albanije mada ima robe i iz Makedoinije i Grčke, beli luk je većinom iz Kine, a do pre neki dan odnosno cele zime smo jeli krompir iz Azerbejdžana – tvrdi nam Slavica Pešić, prodavačica sa niške pijace.

Ona kaže da ovo povrće u našim plastenicima tek treba da sazri.

Mnogi proizvođači su odustali da sade. Neću više ni ja. Samo da izguram ovu godinu. Plate i penzije su ostale iste tako da kada Nišliji hoćeš da prodaš struk crnog luka sa percima po ceni od 30 ili 40 dinara, „hoće oko da ti iskopa“ – žali se ova prodavačica.

Negovan Petrović tvrdi da manji pad cena očekuje početkom juna meseca kada naše povrće sazri.

Skupo jeste jer su mnogi odustali proizvodnje, ali mnogi i voze robu u Beograd i Vojvodinu. tamo ljudi takoreći ne pitaju za cenu, a i kombi bilo koje robe se proda za dva dana, a ovde može i da propadne – napominje nam on.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *