Nišlije održale koncert u Vaseljenskoj patrijaršiji

U svojoj 128 godina dugoj i bogatoj istoriji neprekidnog postojanja i rada, kao i četvrt veka uspešnog nastupanja obnovljenog horskog ansambla pod upravom gospođe Sare Cincarević, NCPD „Branko“ posetila je prvi put u svojoj istoriji jedan od   najstarijih gradova na svetu – nekadašnji Konstatinopolj, danas Istanbul, uspešno održavši koncert u jednom od hramova Vaseljenske patrijaršije.

branko1

Sa blagoslovom i preporukom Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog G.G. Irineja i s blagoslovom nadležnog arhijereja, episkopa Raško-prizrenskog G.G. Teodosija, a na poziv Njegove Svesvetosti, Arhiepiskopa Konstantinopoljskog, Novog Rima i Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja Prvog, NCPD „Branko“ uzela je učešće u proslavi praznika Svetog apostola Andreja Prvozvanog osnivača crkve u Konstantinopolju i praznika Vaseljenske patrijaršije.

Niška crkvena pevačka družina "Branko" u prvoj poseti Konstantinopolju – IstanbuluKoncertu su, pored Njegove Svesvetosti Vaseljenskog patrijarha Gospodina Vartolomeja I, prisustvovali istaknuti velikodostojnici svih hrišćanskih konfesija, gospodin Zoran Marković, generalni konzul Republike Srbije u Istanbulu, predstavnici diplomatskog kora, drugi gosti Vaseljenske patrijaršije, kao i predstavnici grčke zajednice u ovom gradu. U punom hramu, Hor je pod dirigentskim vođstvom gospođe Sare Cincarević, vrlo uspešno izveo trinaest kompozicija duhovne muzike sa nekoliko solo deonica gde su se istakli solisti: Marijana Radosavljević, sopran, Danica Gostović, alt, Hadži Mario Petrović, tenor, Andrej Cincarević, bariton i protođakon Vladimir Rumenić, bariton. Nakon uspešno održanog koncerta priređen je svečani banket.

Na sam dan Svetog prvozvanog apostola Andreja, članovi i prijatelji hora “Branko“ prisustvovali su Svetoj arhijerejskoj liturgiji u patrijaršijskom hramu „Svetog Đorđa Pobedonosca“, u samom sedištu Vaseljenske patrijaršije, kojom je načalstvovao Njegova Svesvetost Vaseljenski Patrijarh gospodin Vartolomej Prvi. Gosti iz Niša poklonili su se i celivali mošti Sv. Jovana Zlatoustog i Sv. Grigorija Bogoslova kao i mošti tri svetiteljke koje se nalaze u ovom hramu, kao i jednoj od najcenjenijih i najsvetijih relikvija ovog hrama – delu crnog stuba za koji je bio vezan i bičevan u strasnoj sedmici Gospod Isus Hristos.

NCPD „Branko“ posetila je nekadašnji centralni deo starog Konstantinopolja – Hipodrom (danas Trg sultan Ahmeta), sa svim njegovim znamenitostima, velelepni hram Svete Sofije (Aja Sofija), nekadašnjeg najvećeg pravoslavnog hrama na svetu (više od 9 vekova u funkciji), zatim džamije (više od 4 veka u funkciji), kako bi od 1935. godine ova velelepna građevina bila pretvorena u muzej, što je i danas.

Članovi hora „Branko“ obišli su Muzej Topkapi palatu – centralnu carsku palatu, gde su vekovima stolovali i odakle su vladali carstvom sultani Otomanske imperije.

Nišlije su posetile i crkvu Hora (Muzej Karije), koja se nalazi na severnom ulazu u grad, a zatim su posetili i pravoslavnu crkvu Vlahernu, smeštenu uz obalu zaliva Zlatni rog. U hramu se nalazi čudotvorna ikona Presvete Bogorodice, kao i čudotvoran izvor vode.

Obilazak je obuhvatio i prelepu Dolmabahče palatu, na samoj obali Bosforskog moreuza. Ona se i danas koristi u zvanične državničke protokolarne svrhe.

Sa ovog putovanja svima će ostati u nezaboravnom sećanju poučni komentari i pojašnjenja o hramovima i istorijskim događajima vezanim za njih od strane cenjenog protojereja – stavrofora oca Milutina Timotijevića, rektora Prizrenske bogoslovije

Ovim svojim pokloničkim i radnim putovanjem NCPD „Branko“ je uspešno završila ovu kalendarsku godinu, kao i četvrt veka od podmlađivanja horskog ansambla i isto toliko godina uspešnog rada dirigenta sa najdužim dirigentskim stažom u istoriji ovog hora, gospođe Sare Cincarević, čime je dostojanstveno i sa najvišim uspehom reprezentovana naša Crkva, država i carski grad Niš.

B. Tikić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *