Nišlijka Darija (13) bolja od profi fotografa – njena slika uvrštena u TOP 10 fotografija Srbije

Darija Stojanović (13) učenica 7/5 razreda Osnovne škole „Sveti Sava“ izigrala je sistem tako što je na foto konkursu za punoletne umetnike slučajno izostavila godinu rođenja, a njena slika Stare planine je na nacionalnom takmičenju za unapređenje prirodnih lepota Srbije ušla u TOP 10 najboljih snimaka. Ona kaže da je na konkursu bilo blizu 3.000 fotografija i na stotine profesionalnih fotografa koje je ona „pobedila“.

Darija SStojanović 7/5

Kada sam se sa tatom pojavila u jednoj većoj prostoriji gde su se okupljali kandidati, svi su imali oko 40 godina i mnogi su imali mnogo bolju opremu od mene. Bilo mi je mnogo čudno da se i ja sa 13 godina nađem među njima. Kada je proglašeno da je moja fotografija ušla u TOP 10 fotografija lepota Srbije, prosto sam ciknula od sreće. Ovaj foto konkurs pod nazivom Impact mi je doneo mnogo sampouzdanja- priča Darija koja je 15. oktobra održala javni čas učenicima i nastavnom kadru ove škole.

Darijina fotografija koja je ušla u TOP 10

Darija je prvu fotografiju i prodala i to ni manje ni više nego u Arapskim Emiratima.

To je slika zarđale žice od bačenog kreveta. Slikala sam to iz poebnog ugla, tako da sam u žici videla neki put, pravac, ona ima neku dubinu. Poslala sam jednom svetskom sajtu tu fotografiju i ubrzo dobila obaveštenje da je slika prodata. To je neki beznačajan novac, ali veliki uspeh je za mene jer ssam dokazala sebi da mogu da se bavim tom umetnošću – priča Darija.

Ona kaže da je prvu liku fotoaparatom napravila sa tri godine, a ubrzo u joj tada tata i mama kupili profesionalniju opremu.

Volim da eksperimentišem, ima i obrađenih fotografija u fotošopu. Insspiraciju nalazim svuda. Slikala sam do ada i Niš, i more, Beč, selo, potpuno am posvećena kadrovima oko sebe. Mnogo ekperimentišem u prirodi. vaka lika govori neku emociju kroz uhvaćen trenutak u objektivu – objašnjava Darija.

Darijina natavnica informatike Mirijana Rašić Mitić koja je sve vreme podržavala kaže da je foto sekcija uspela da iznedri Dariju, ali da ima još đaka koji pokazuju izuzetan talenat za fotografiju.

M.S.

 

2 Comments

  1. Jednom nepismen tekst. Mogli ste da date nekom novinaru koji zna da pise a ne ovom M.S. (Malo Smotanom). Imate na desetine grešaka, što u kucanju a bogami i u izvrtanju činjenica! Kao prvo devojčica se zove Darja a ne Darija!. Kao drugo i ja sam slao fotografije na isti konkurs i ona nije nikog izigrala jer je konkurs bio otvoren za sve koji se bave fotografijom. Sramota je da lažete!Kao treće, ne razlikujete Staru od Suve planine! Nemate pojma ni o čemu a kritikujete devojčicu od 13 godina! Blago vašem uredniku sa ovakvim novinarom. Predlažem vašim čitaocima da pročitaju tekst u Blicu jer tamo je i pismenije i realnije napisano.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *