Nišlijka diplomirala kao student generacije na američkom koledžu

Mlada Nišlijka, Jelena Jevtić (22) diplomirala je na Bluefield State College u Zapadnoj Virdžiniji kao student generacije.

Jelena sa porodicom

Jelena je na ovom koledžu završila osnovne studije političkih nauka i stekla zvanje diplomirani politikolog. jelena je bila đak Gimnazije „Svetozar marković“ u Nišu.

Moje iskustvo na američkom koledžu bilo je neverovatno, jer sam dosta naučila o američkoj politici, kao i o međunarodnim odnosima iz američke perspektive. Tokom studija, bila sam predsednica studentskog parlamenta i bila deo dva počasna društva, što je doprinelo mom profesionalnom uspehu. U celoj ovoj priči porodica mi je bila najveća podrška.” – istakla je Jelena tokom svečanosti povodom diplomiranja.

Da je tokom studija bila zapažena, govori i to da je nedavno dobila poziv od senatora Džoa Menčina Trećeg iz Zapadne Virdžinije da radi u njegovom kabinetu. A za međunarodne studente koji studiraju političke nauke u SAD, najveća je čast raditi u američkom Kongresu u Vašingtonu.

Upoznali smo se pre par godina na sajmu poslova i razgovarali o budućnosti američke politike, nakon čega mi je bila ponuđena praksa u njegovoj kancelariji u Vašingtonu. Tokom staža, pohađala sam saslušanja Komiteta za međunarodne odnose i Komiteta za oružane snage i pisala memorandume za senatora. Takođe sam sarađivala sa raznim zakonodavnim asistentima za međunarodne odnose, bezbednost i imigraciju kako bih naučila što više o američkom zakonodavnom procesu. Prošla sam i kroz obuku za obavljanje tura US Capitol-a i bila vodič za stanovnike Zapadne Virdžinije i prijatelje senatora.“ – Jelena Jevtić prenosi značajna iskustva.

Ovo iskustvo je mladoj Nišlijki doprinelo da upozna mnoge uticajne ljude, ali i da dobije staž u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu ove godine i tako brani boje naše zemlje u Americi.

Jelena će prvo iskoristiti pauzu koja zasluženo sledi da poseti Niš, tokom juna će raditi i međunarodno istraživanje u Srbiji povodom obrazovanja studenata o razrešavanju sukoba i uspostavljanju mira u regionu.

M.C.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *