Nišlijka se kandidovala na Islandu! – Političke promene moraju krenuti od nas samih

Nišlijka Jovana Pavlović (23) kandidatkinja je na Islandu. Ona je završila Političke nauke u ovoj dalekoj zemlji, a planira sledeće godine da upiše master studije međunarodnog prava u Rusiji. I pored lošije telefonske veze na facebook-u ona uspeva da preko „Građanina“ pozdravi sve svoje prijatelje i rođake u Nišu i Srbiji. Kandiduje se za narodni parlament.

Pavlovićeva je sa šest godina otišla u Island, ali ne propušta priliku da svrati do Niša odnosno svoj rodni Marger gde je porasla.

Odlučila je da se kandiduje posle mnogo razmišljanja.

Svake godine kada posetim Balkan vratim se sa nekom idejom za promene, jer meni se nimalo ne svidjaju mnoge stvari u svetu u kojem živim. Kod nas je uvek ista priča, „svi su isti“ – „ne znam za koga da glasam“ i tako dalje. Ali ne mora biti tako, ali kako da budu neke promene ako ne počnu od nas samih? Ne moramo uvek da čekamo na nekog, ili nešto. Gde je otišla ta balkanska sloga naša? Mi svi živimo od nje i sećamo je se kada pročitamo našu istoriju. Možda će nam svima najćešće pasti G.Princip na pameti, ali od prošlosti se ne živi – potvrdila je za „Građanin“ svoje misli.

jovana-pavlovic-16
Jovana Pavlović

Ona kaže da je njen najveći izazov kada pisala o Hagu, medjunarodnom sudu iz perspektive studija medjunarodnih odnosa.

Samo se podsetiš zašto to radiš, za sebe, za svoje društvo za svoju buducnost. Bitno je uvek imati neku inspiraciju, imati neke uzore i idole, zbog kojih ćeš napredovati uz pomoć knjiga i filozofskih ideja. Naši ljudi koji čitaju ovo i žive ovde, verujem da i njima kuca srce za Balkanom, kao i meni. Tamo nam je porodica, naša domovina. Ali realnost je takva da političke odluke koje će da se donesu u Islandskom društvu, uticaće takodje i na vas i vašu buducnost. Promenimo svi naše mišljenje da nam je „sve jedno“ kada posle znamo svi da nije “sve jedno“ – objašnjava svoje stavove Jovana.

Jovana je već par godina članica stranke Vinstri Græn čija se ideologija svodi na socijalizan, feminizam, zastitu životne sredine, kao i na anti – NATO i anti – Evropsku uniju stavove.

Mene je naravno od uvek interesovala politika jel sam dosla ovde sa 6.godina i uvek me interesovalo sta se to desilo mojoj drzavi. Ankete pokazuju da 68% Islandjana želi glasanje o Evropskoj uniji i mi ćemo naravno to da poštujemo. Moj cilj je da ovde nudim drugu perspektivu, a to pokušavam zakonskim članovima koje pišem. Najuticaniji je naravno bio član o NATO i Kosovu (koji je island priznao), a u kojem sam pisala realnost NATO agresije a i realnost rata na Kosovu. Osećam tu nepravdu od Medjunarodne zajednice ka našem regionu, a to je zato sto nam je prošlost bila takva, a nju treba ispraviti da bi dosli do pravde. I moja inspiracija i volja da želim sve ovo da radim za ceo region potiče od Borisa Malagurskog, Ivana Pernara, i Milana Miličića, samo sto ja mislim da je doslo vreme da im se jedna devojka pridruži – saopštava za „Gradjanin.rs“ Jovana Pavlović.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *