„Nišvil“ obeležava Svetski dan džeza

Trinaesti po redu „Svetski dan džeza“, Nišvil džez festival tradicionalno će obeležiti i ove godine u utorak 30. aprila. Organizatori najavljuju matine program od 13 do 15 sati na bini ispred Nišvil Džez Muzeja u niškoj Tvrđavi.

Kao deo velike svetske proslave UNESCO-a i „Herbie Hancock Institute of Jazz“, na obeležavanju ovogodišnjeg „Svetskog dana džeza“ nastupiće niški bendovi LAB Organ Trio i Nišville Jam Orchestra.

„LAB Organ Trio je džez – fjužn sastav koji čine vrhunski niški muzičari: Lazar Petrović – gitara, Aleksandar Stevanović – organ i Želimir Maršnjak – bubnjevi. Na repertoaru su kompozicije Delvon Lamarr organ tria i numere Jimmy Smith-a, Dr Loney Smith-a“ – navode organizatori.

Nišville Jam Orchestra je etno džez sastav koji okuplja dvadesetak mladih muzičara romske i neromske nacionalnosti.

„Nišville Jam Orchestra je etno džez sastav koji okuplja dvadesetak mladih muzičara romske i neromske nacionalnosti i njihove mentore – muzičke trenere, koji zajedno izvode tradicionalne romske pesme sa područja Balkana. Ceo repertoar je aranžiran pretežno u džez maniru i predstavlja fuziju više muzičkih pravaca“ – dodaju iz Nišvila.

Pre 13 godina, poslednji dan aprila proglašen je od strane UNESCO-a za Internacionalni dan džeza, obeležava se od 2012. godine, uz obrazloženje da je u poslednjih 100 i više godina, džez postao glas slobode i tolerancije u brojnim zemljama sveta. Za sve posetioce program ispred Džez Muzeja u Tvrđavi je besplatan.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *