Nišvil se oprašta od legende – Dušku Gojkoviću s ljubavlju

Nišvil džez festival posvetiće predstojeće, 29. izdanje najvećem džez muzičaru Srbije i Jugoslavije, preminulom Dušku Gojkoviću, koji je više puta nastupao na festivalu, a nosilac je  nagrade festivala za životno delo 2008. godine.

Duško je festivalu posvetio kompoziciju “Nišville Jubilation” koju je tada na Letnjoj pozornici, pred publikom Nišvilla  i premijerno izveo  sa svojim Internacionalnim be bop kvintetom. Maestro Gojković je posle nastupa direktoru Nišvila Ivanu Blagojeviću poklonio raspisanu partituru ove kompozicije za džez kvintet (koju je Duško, u skladu sa decenijama života u inostranstvu krstio kao “Nišville Jubilation”).  Posveta Nišvilu se našla i u “Songbook-u”, zbirci kompozicija Duška Gojkovića, koji osim renomea vanserijskog trubača, u svetskim okvirima važi i za jednog od najinventivnijih džez kompozitora, čiji su mnoge kompozicije stekle status džez standarda.

Duško, na žalost, nije bio ni priblizno poštovan u Srbiji kao u inostranstvu”, kaže direktor Nišvila Ivan Blagojević i priseća se: „Duško u Japanu ima svoj fan klub, a jedan od najeltnijih tamošnjih džez klubova je na zidovima imao izloženu skoro kompletnu Gojkovićevu diskografiju,  sa oko 150 naslova. Bio je posvećen umetnosti i svakodnevno vežbao, čak i u devedesetim godinama, što je retkost – jer je trubu najteže svirati u poznim godinama. Kao i sve prave velike zvezde – bio je skroman i jednostavan za saradnju”.

“Nišville jubilation”, koja je postala himna Nišvila,  a tokom festivala je redovno izvode mladi muzičari u sklopu internacionalnih projekata Nišville fondacije. Duško Gojković ima i svoju spomen sobu u Nišvil džez muzeju, kome je 2018. godine poklonio svoju odoru, inače dar  predsednika Makedonije povodom uručenja počasnog doktorata na Skopskom univerzitetu.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *