Nišville: Komisija opet po Tasovcu – novac za kulturu opet ostaje u Beogradu

Nišvil džez festival izražava čuđenje nad činjenicom da je sastav komisije za oblast muzike aktuelnog konkursa Ministarstva kulture za svaremeno stvaralaštvo – i ove godine isti kao i za prošlogodišnji konkurs.

Ivan BlagojevicDirektor Nišvilla Ivan Blagojević naglašava da četiri petine ove Komisije, koja je očigledno „baš“ po meri ministra Tasovca, čine ljudi iz Beograda, pa da se mogu očekivati slični rezultati kao i na prošlogodišnjem konkursu kada je 62% sredstava ostalo u Boegradu dok je Niš dobio ponižavajuća dva procenta sume namenjene ovoj oblasti. Glavnu reč i ove godine vodi urednica Beogradske Filharmonije mr Asja Radonjić, a jedina članica Komisije koja nije iz Beograda je Marija Adamov, koja je u svojevrsnom sukobu interesa, jer je kao umetnički direktor Novosadskih Muzičkih Svečanosti (i) prošle godine glasala da upravo manifestacija na čijem je ona čelu dobije najviše sredstava na prošlogodisnjem konkursu..
– Deo tih sredstava je, kaže Blagojević, vraćen Beogradskoj Filharmoniji koja je otvorila NOMUS. Blagojević napominje da je većina komisija ove godine dobila nove članove ali ne i komisija za muziku koja je očigledno dobro obavila zadatak, između ostalog i eliminacijom Nišvila prošle godine, uz uvredljivo obrazloženje koje je u vidu nepotpisanog saopštenja poslato medijima da se radi o manifestaciji komercijalno-turističkog karaktera.

Ministar Ivan Tasovac-S druge strane, Komisija je prošle godine odlučila da sredstva dobije pet ostalih džez festivala u Srbiji, a naravno najviše Beogradski džez festival, kaže Blagojević i dodaje da je prilikom poslednje posete Nišu za Svetosavsku akademiju (a bio je ukupno dva puta tokom mandata – ako uračunamo i zajedničku sednicu Vlade) novinaru lokalnog medija rekao da Nišville neće dobiti ni dinara od Ministarstva kulture dok je on na njegovom čelu – ali je indikativno da je u svom dobro poznatom stilu odbio da to ponovi i u kameru, rekavši da zvanično može da izjavi „samo da je Komisija nezavisna i da Nišville može da konkuriše“. Namera nam nije da prejudiciramo stvari, niti pak da vršimo pritisak na Komisiju, ali isto tako ne možemo sedeti skrštenih ruku i čekati novu egzekuciju iz Beograda. Inače, podseća Blagojević, u sklopu Nišvilla ove godine će biti održano 90 koncerata, uz učešće 600 umetnika iz celog sveta, među kojima su i legendarni Sun Ra Archestra kao i kolega ministra Tasovca po instrumentu, pijanista Monty Aleksander – svrstan među 5 najznačajnih džez pijanista svih vremena.DM CAR Nišvil1

-S druge strane, zaključuje direktor Nišvila, nedospustivo je ogromno kašnjenje raspisivanja konkursa koji je umesto još oktobra, objavljen 2. februara, a rok za podnošenje aplikacija je istekao 3. marta, dok su Komisije, prema informacijama sa sajta Ministarstva, formirane krajem prošle sedmice. S obzirom da je rok za objavljivanje rezultata – 18. april, to znači da Komisija neće imati na raspolaganju ni 15 radnih dana za odlučivanje, što nije dovoljno ni da se prelistaju stotine pristiglih aplikacija – kaže Ivan Blagojević.

1 Comment

  1. Beogradski snob i folirant Tasovac ne može da smisli da se u kulturi Niša dešava nešto tako dobro kao što je Nišvil, a čemu sva snobovština iz kruga dvojke ne može ni da prismrdi. Samo ćifta može da reklamira koncert Bg filharmonije sloganom „Nije za svakog“. Čupavac iz kutije je duboko zagacao u blato velegradski palanačkog fašizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *