NKD: Još nije gotovo – odluka skupštine o aerodromu nije obavezujuća

Odluka Skupštine Grada Niša da aerodrom bude predat u vlasništvo države, ne samo što nije regularna, već je samo načelna i ne proizvodi pravno dejstvo, saopštila je Nacionalna koalicija za decentralizaciju.

Oni kažu da će u ime građana Niša, gradonačelnik Darko Bulatović morati da potpiše ugovor sa Vladom RS o prenosu osnivačkih prava i imovine.

  • Prenos sertifikata na novog operatera može da uradi samo direktor JP “Aerodrom Niš” pa ćemo i tu situaciju intenzivno pratiti. Podsećamo javnost da se još ne zna ko će biti budući operater jer to nije nigde definisano. Gradski zvaničnici će verovatno držati u tajnosti datum i sadržaj ugovora kako ne bi izazvali dodatnu negativnu reakciju javnosti. Inicijativa će pratiti dalje poklanjanje jer još nije gotovo.

Koalicija navodi da se tačkom 5. Zaključka Vlade RS, preporučuje se da se izvrši specifikacija obaveza „koje bi Republika Srbija eventualno preuzela po prenosu prava svojine“.

  • Bojimo se da republika neće preuzeti obaveze od grada i da će nam uzeti aerodrom i ostaviti nas u dugovima za zemljišta koja su preneta ranije na grad. Incijativa je već sa timom advokata indentifikovala sve propuste u radu prilikom zakazivanja i vođenja sednice skupštine i radi na formulisanju tužbe Upravnom sudu.

Izjave i argumenti

Izjava Zorana Perišića, šefa odborničke grupe SNS, „da nikome nije u interesu da gasi niški aerodrom, i da će država, kao i uvek do sada, uraditi ono što je obećala“, pokazuje da argumenti koje je Inicijativa iznosila, uopšte nisu doprli do odbornika vladajuće koalicije. Podsećamo:

  • da građani Srbije već plaćaju gubitaško poslovanje „Er Srbije“; 2) da je odluka Gradskog veća o poklanjanju aerodroma donesena samo šest dana nakon potpisivanja ugovora o koncesiji za beogradski aerodrom “Nikola Tesla”; 3) da je pomoćnik ministarke Zorane Mihajlović, Zoran Ilić, izjavio da u još uvek neobjavljenom koncesionom ugovoru postoji i klauzula o ograničavanju broja putnika koji lete sa niškog aerodroma; 4) da francuski koncesionar “Vansi”, ima udela i u koncesiji za prištinski aerodrom “Adem Jašari”; 5) da je i sam predsednik Republike, još u januaru ove godine, najavljivao ograničavanje razvoja niškog aerodroma koji navodno “uzima putnike” onom beogradskom.

gradjanin.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *