Nova era istraživanja srpskih vojnih memorijala i grobalja

U svečanoj sali Univerziteta u Nišu predstavljen je značajan projekat pod nazivom „Srpska vojnička groblja i memorijali iz oslobodilačkih ratova 1912-1920“. Digitalna platforma, koja je razvijena u okviru projekta, nudi jedinstvenu priliku za široku javnost da otkriju mesta počinka svojih predaka, heroja Velikog rata.

Inicijativa koju vodi Udruženje „Kajmakčalan“, do sada je obuhvatilo Staro groblje u Nišu, grobalja u Kragujevcu i Krivaji, kao i groblja u severnomakedonskim selima Bač i Dobroveni. Cilj projekta je da olakša porodicama pristup informacijama o mestima gde su sahranjeni njihovi preci.

Ovo je samo početak. Naš cilj je da olakšamo potomcima pristup informacijama, omogućujući im da vizualno dožive spomenike svojih predaka“, naglasio je Miroslav Veličković, istraživač koji se bavi Starim grobljem u Nišu.

Ovi heroji su sahranjeni iza linija fronta, a platforma omogućava pretragu podataka o njima putem imena, prezimena, nadimka, mesta rođenja, bitke u kojoj su učestvovali i vojne jedinice kojima su pripadali. Projekat takođe predstavlja tehnološki napredak u oblasti digitalne arhive, koristeći 360° kamere za kreiranje detaljnih ortofoto planova i 3D modela groblja i memorijala.

Projekat je dobio podršku Ministarstva za boračka pitanja Republike Srbije, što ukazuje na njegovu važnost i društveni značaj. Platforma je dostupna isključivo na ćirilici, na veb stranici: српскиратнимеморијали.срб

Slovo juga Digital

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *