Nova stranka: Dok građani gladuju, gradski čelnici se „nagradili“ previsokim platama

Podaci o visini plate nekolicine direktora gradskih javnih preduzeća, koje višestruko prelaze gradski i republički prosek, zapanjujući su za većinu Nišlija koji sastavljaju kraj sa krajem, saopšđtila je danas Nova stranka na konferenciji za novinare u svojim prostorijama.

24_12_2015_ - Ivan Jovanovic

Čelni ljudi Niša izgubili su dodir sa realnošću, a svojim izjavama o finansijskim problemima koji ih muče, bezobzirno provociraju građane Niša – kaže predsednik gradskog odbora Nove stranke Ivan Jovanović.

Nova stranka ističe da je gradonačelnik, koji mesečno za obavljanje te funkcije prima 117.000 dinara, dao prećutno odobrenje za visinu plate direktora „Parking servisa“ od 134.000 dinara, platu direktora „Gradske toplane“ od 126.000 dinara, direktora „Direkcije za javni gradski prevoz“ od 118.000 dinara.

U saopštenju dostavljenom medijima navodi se da je „gradonačelnik javno suočen sa ovim podacima, pravda se da nije upoznat sa time da direktori pojedinih gradskih preduzeća primaju platu veću od njegove, zaboravivši da je do pre nekoliko meseci, do ukidanja funkcionerskog dodatka, bio na čelu lestvice onih koji platu primaju iz gradskog budžeta“.

Uz to, gradonačelnik je nezadovoljan samo visinom plate direktora, ali ne i poslovanjem javnih preduzeća na čijim čelima se nalaze. Jedino nezadovoljstvo iskazao je radom zaposlenih u kulturi, ali ne i radom direktora ustanova kulture. Sa druge strane, zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković otvoreno kaže da je nezadovoljan platom od 70.000 dinara i da će tražiti da se ista poveća – napominje Ivan Jovanović.

Sve to se dešava u Nišu gde je zvanično nezaposleno oko 40.000 građana, desetak hiljada u stanju socijalne potrebe, a da je nepoznat broj onih koji su fiktivno zaposleni, ali ne primaju platu, gde je prosečna plata 39.000 dinara.

Nova stranka smatra da su plate direktora javnih preduzeća previsoke s obzirom na situaciju u gradu, i da bi trebalo da budu nekoliko puta niže. S obzirom da nisu zadovoljni platama u javnom sektoru, poručujemo im da podnesu ostavke i svoje sposobnosti dokažu u privatnom sektoru.

Gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *