Nova uredba „zatvara“ i ovo malo knjižara u Nišu

Privatnici koji drže niške knjižare boje se nove uredbe Vlade Srbije po kojoj će morati porez da plaćaju na svaki prodati artikl što je često kod ovih preduzetnika „nemoguća misija.

slobodna ilustracija

jedna od vlasnica knjižare u centru Niša kaže da je ta najava uplašila mnoge njene kolege jer će svaki papir, kovertu i slično morati da broje „i u ulazu i u izlazu“.

Hajde sa ovim sveskama knjigama će biti nešto lakše, ali kako da prebrojim na primer koverte koje koštaju tri dinara, pribadače ili na primer oči za lutke… O papirima na komad ne smem ni da razmišljam. Zamislite, potrebno će mi biti meseci da da sve to prebrojim uz redovan posao – napominje ona.

Ova privatnica kaže da je do sada porez plaćala po količini odnosno na kilogram koverti i slično, ali prebrojavati sve to je, kako kaže „Sizifov posao“.

Nikada nisam imala problema s inspekcijom, kod mene se zna da pošteno radim i tu nema problema. Ali, nakon ove uredbe ko god uđe moći će da nađe neku grešku. Ovaj kompletan materijal za pravljenje pinjata i drugih lutki, to je nemoguće izbrojati – tvrdi ona.

U Nišu je mnogo knjižara zatvoreno zbog nerentabilnosti tako da bi ova poslednja uredba bila „kap u prepunoj čaši“.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *