Novi DSS i „Niš, moj grad“ pokreću građanske inicijative za besplatne udžbenike

Iz Nove demokratske stranke Srbije i koalicije „Niš, moj grad“, koji će zajedno izaći na predstojeće lokalne izbore, pokreću dve građanske inicijative, da svi niški osnovci i srednjoškolci dobiju besplatne udžbenike od naredne školske godine i da boravak dece u vrtićima bude besplatan, kao I  da se ukine video nadzor „Oko.sokolovo“. Predlog je da besplatne udžbenike omogući država, a ne da zavisi od budžeta Niša.

„Činjenica je da je većina građana Niša u nezavidnoj materijalnoj situaciji i da su veliki troškovi školovanja dece. Roditelji svake godine moraju da izdvoje od 10.000 do 20.000 dinara samo za komplet knjiga, a gde su ostali troškovi za odeću, obuću, ranac itd. Zbog visoke cene udžbenika, za opremanje školaraca potrebna je minimum jedna prosečna plata. U većini drugih zemalja u našem okruženju, od Slovenije, preko Hrvatske, pa sve do Crne Gore i Severne Makedonije, udžbenici za sve đake koji pohađaju osnovnu školu su besplatni“ – istakao je Miodrag Stanković, gradski odbornik opozicione koalicije Niš, moj grad. 

Potpredsednica Izvršnog odbora Novog DSS-a i narodna poslanica Slađana Miletić kaže da besplatne udžbenike treba da omogući država, a ne da zavisi od budžeta Niša. Najavila je da će od ovog vikenda početi da sakupljaju potpise građana. Štandove će, kako navodi, postavljati sredom i subotom a svakim radnim danom će u terminu od 14 do 17 sati moći građani da potpišu inicijativu u prostorijama Novog DSS I koalicije Niš, moj grad. 

„Ono što me brine i zbog čega sam ljuta na ovu vlast je što se školstvo selektivno dozvoljava deci i nisu svuda uslovi isti. U nekim delovima zemlje besplatni udžbenici su već obezbeđeni, u nekim ih nema. Moja inicijativa će biti na višem nivou – da kroz skupštinske govore ili poslanička pitanja zatražim da se uvedu besplatni udžbenici za čitavu zemlju, da to ne zavisi od toga koliko koji grad ili opština imaju para“ – navodi Miletićeva.

Miodrag Stanković iz opozicione koalicije „Niš, moj grad“ je rekao da će sakupljati potpise i za ukidanje sistema „Oko sokolovo“ dok se ne obezbedi dovoljan broj parking mesta u Nišu. Stanković je naveo da u Nisu ima oko  3.600 parking mesta  a registrovanih automobila oko 100.000. Kaže da kazne „Oka sokolovog“ dodatno opterećuju skromne budžete građana, naročito ako kazna dođe do izvršitelja.

„Ne mislim da je loše kazniti bahate vozače i ne dozvoliti im da se parkiraju bilo gde. Sa Okom sokolovim postoji drugi problem – što je tu kažnjen veliki procenat ljudi koji bi se inače parkirali tamo gde treba, ali Grad nije obezbedio mesta. Imamo komunalce koji šetaju i koji mogu da pozovu i prijave bahate vozače. Vozače ne treba da kažnjavamo zato što im nešto nismo obezbedili“ – zaključila je Miletićeva.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *