Novi Niš u sred Niša

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Marko Smiljković

front Kako godine prolaze, Niš se širi na sve strane pa tako dobija potpuno nove nazive ulica, sokaka pa i čitavih naselja. Nazivi naselja bi se pre mogli nazvati nadimcima jer ih „kuje“ narod dok ih u zvaničnim dokumentima pod tim imenom nema. A kada Nišlije nekome daju nadimak, tog će zauvek tako zvati.

Pored Brzog broda, Palilule, Ledene stene, Beograd male i drugih naselja u Nišu, od pre nekoliko meseci ovaj grad je dobio i naselja kao što su Mala Priština, Fazanerija, Malo Gnjilane, a pre par godina i Ardiju. Ta naselja se s jedne strane naslanjaju na deo grada prema Kamenici, a drugi na Pantelej dok je Ardija nedaleko od Matevačke petlje. To su kompleksi zgrada sa preko 300 stanova pa i kuća, udobnih za stanovanje, a sa lepim dvorišnim prilazima i mestima za igru dece. To je čitav mali grad gde su se pojedine Nišlije skućile u novim domovima.

IMG_6856O imenima niških naselja, pre nekoliko godina istraživao je dnevni list „Blic“ gde je „ogrešio dušu“ jer nisu spomenuta mesta u Nišu kao što je Elektronsko naselje, Vinik, Minovo naselje, Vrežina i još po neka. građanin.rs razgovarao je sa pojedinim stanovnicima Male Prištine koji otkrivaju da je mnogo ljudi, raseljenih Srba iz Prištine baš tu kupilo stanove.

-To je krenulo tako što su nekoliko porodica krenule ovde da kupuju stanove i to su mnogi čuli tako da je neko kupio na kredit, neko za keš, neko je dao nekakvu već kupljenu kuću u Nišu. Uglavnom su to porodice raseljene s Kosova. Neko svašta priča, ali nismo svi biznismeni i malo ko zna koja je to muka da se odseliš iz svog kraja i kreneš iz početka u nekom drugom gradu-objašnjava jedna stanovnica Male Prištine.

U naselju Ardija malo ko zna zašto je to mesto dobilo baš taj naziv. Na internetu se može naći da to ime ima jedan fudbalski klub iz Japana, a tako se zove i jedna manja oblast u Francuskoj, mada „Građanin“ sumnja da je po tim terminima dobilo naziv. Elektronsko naselje je dobilo ime po radnicima Elektronske industrije koji su tu dobili nekada stanove dok su radnici MIN-a(imaju u Nišu dva naselja pod imenom Minovo naselje) gradili kuće. Jedno Minovo naselje je iznad Ledene stene, a drugo preko puta naselja Vrežina.

gradMiodrag Anđelković Daja, akademski slikar i hroničar Niša objasnio je za naš portal nekoliko starih naziva niških naselja po kojima se ljudi orjentišu.

– O nazivima niških naselja može knjiga da se napiše jer te priče i anegdote nose najživopisnije storije ovog grada, a same dogodovštine u tim prilikama su i lična karta Niša. Jedno od najpoznatijih niških naselja, Palilula je nazvana po tome što je nekada u tursko vreme postojala opasnost od požara pa je u ovom naselju samo na pojedinim mestima mogla da se zapali lula.

Brzih brodova ima mnogo u regionu, a označavaju mesta dge je reka najplića i gde se lako može pregaziti pa se tako i Nišava kod ovog naselja može lakše preći. Kalač brdo je dobilo po turskoj reči Kalač što znači sablja. Tamo su se sablje nekada oštrile. Na Ledenoj steni se nalazila ledara, a Šećer ili gospodin mala nema nikakve veze sa šećerom već se tako izgovarao termin nekada na turskom što je značilo toplo ili udobno.

Vrežina je dobila ime po vrežama krastavca – priča Anđelković.

+ grad 3Crni put je dobio ime po ugljenoj šljaki kojom se tamo posipavao nekada put jer je bilo mnogo blata, a Broj 6 po šestoj karauli nemačke vojske za vreme Drugog svetskog rata. Beogradmala je dobila naziv po Beogradskoj kapiji na Tvrđavi dok će Delijski vis biti pamćen što su tamo streljane i ubijane viđene Nišlije.

Preko niških taksista se izgleda najbolje vidi koja su nova naselja nikla u poslednjih nekoliko godina. Oni napominju da se preko niških brda odnosno naselja na obodu grada već spajaju.

– Relativno novo naselje gde narod traži da ih vozimo je Fazanerija. To naselje i Branko Bjegović su se polako spojila. Tu iznad terena OFK“Niš“, a pored Vinika je sve puno stambenih objekata. Mušterije nam traže i da ih vozimo u Novi Niš! To je deo kada se od ledene stene krene prema selu Međurovo, a kada se prođe Minovo naselje – kažu taksisti.

Priča o niškim naseljima je neispričiva, a trajaće koliko i Grad Niš. Možda i duže jer su legende o naseljima to zaslužile.

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *