Novi predsednik Tončev: Radnički mora biti treći klub u državi!

Ivica Tončev, poznati privrednik izabran je za novog predsednika Fudbalskog kluba „Radnički Niš“ na današnjoj sednici skupštine. Usvojene su brojne promene u Statutu kluba, izabran je Upravni odbor, a Rade Basta imenovan je za lice koje predstavlja i zastupa klub.

toncev
Ivica Tončev i Radan Ilić – Foto: Radnički Niš

Od 35 prisustvovalo je 33 članova skupštine. Nakon izbora radnih tela (overavača zapisnika i verifikacione komisije), Skupština je jednoglasno usvojila izmene i dopune Statuta.

Najvažnije izmene odnose se na broj članova Skupštine, koja je sa 35 smanjena na 21 delegata. Mandat članova Skupštine traje pet godina. Upravni odbor kluba broji od 7 do 15 članova, a umesto funkcije generalnog sekretara uvedena je funkcija direktora kluba, koga bira i razrešava UO na period od pet godina.

Nakon ovih usvojenih odluka, izveštaj o radu podneo je dosadašnji predsednik kluba Radan Ilić:

Klub je u ovoj godini prihodovao 119 miliona dinara. Od ovog iznosa na ime blokada skinuto je 41 milion, trenutna blokada iznosi 23.600.000. U ovoj godini imali oko 69 miliona blokade računa. Na ime pozajmica zadužili smo se 11 miliona dinara, ali zna se da klub opterećuju daleko veći iznosi. Grad je, kroz razne vidove finansiranja, klubu dao oko 52 miliona dinara. Imali smo prihod od obeštećenja za jednog igrača u iznosu od 27 miliona dinara, a ostalo smo prihodovali na ime ulaznica i raznih dotacija. Što se rezultata tiče, prošle sezone je Radnički zauzeo peto mesto u Superligi, što je najbolji rezultat od 1983. godine. Naša ambicija je bila da izađemo u Evropu, bod nas je delio od tog cilja… Ove sezone smo se pojačali, imamo solidan sastav i imamo potencijal da ostvarimo ovaj cilj – rekao je, između ostalog, u svom izveštaju Radan Ilić, a onda podneo ostavku na mesto predsednika kluba.

Podnosim ostavku, jer sam iscrpeo svoje kapacitete, potrošio sam se i vreme je za novu energiju i nove ljude… – rekao je Ilić.

natasa-a
Advokatica Nataša A. Nikolić izabrana je za predsednicu Nadzornog odbora ispred Grada Niša

Skupština je Ilićevu ostavku konstatovala sa 30 glasova „ZA“ i tri uzdržana glasa, a potom je odmah održana i nova Izborna skupština, koja je usvojila dnevni red, a prisutni su bili svi od ukupno 21 novoizabranih delegata. Za novog predsednika Skupštine izabran je Radan Ilić, jednoglasno. Tačnije, samo je on bio uzdržan u glasanju:

Tončev se potom priključio radnom predsedništvu i obratio prisutnima, ali i fudbalskoj javnosti:

Hvala na izboru. Neću ga zloupotrebiti. Nisam nepoznat čovek ni u privredi, ni u sportu, verujem da sam imao rezultata i da ću tako nastaviti i u Radničkom. Meni je čast što je gradonačelnik baš u meni prepoznao osobu koja može da vrati Radnički na stare staze. Spreman sam da se potpuno posvetim ovom svom novom poslu. U međuvremenu, javljali su se mnogi dušebrižnici, koji su plasirali informacije da želim 11 „svojih“ članova Skupštine. To je notorna laž! Da bi moj cilj uspeo, poverioci i oni koji imaju potraživanja moraju da budu strpljivi, a neki i da se odreknu svojih privilegija i finansijskih potraživanja. Virtulene pare neće dobiti niko – rekao je, između ostalog, Tončev u svom prvom obraćanju i izneo podatak da dug Radničkog iznosi oko dva miliona evra.

toncev-2
Gradski većnik Branislav Kačar, predsednik kluba Ivica Tončev i gradonačelnik Niša Darko Bulatović foto: Radnički Niš

Potom je novi predsednik kluba sa Čaira u tezama izneo svoje ciljeve:

Želim Radnički koji nije samo niški, već uspešan srpski klub. Finansijska konsolidacija se mora uspostaviti, da Radnički u naredne dve-tri godine ne duguje više nikom, a da klub vodimo domaćinski i da raspolažemo novcem shodno mogućnostima. Podizanje nivoa sportskih rezultata je svakako plan, da Radnički bude treći klub u državi – rekao je Tončev.

Tončev je potom obećao da će podnositi raport Skupštini na svakih šest meseci ili godinu dana.

Potom je Tončev Skupštini izneo svoj izbor članova Upravnog odbora, koji je jednoglasno usvojen. Za članove UO izabrani su Ivan Spasić, Vladimir Milenković, Dejan Propadalo, Dragan Marković, Dejan Utvić, Milutin Gašević i Velimir Miljković.

Na posletku, Skupštini se obratio i Darko Bulatović, gradonačelnik Niša:

Čestitam Ivici Tončevu na izboru za predsednika Radničkog. Imam 49 godina, bio sam na mnogim, a i sada sam na najodgovornijoj funkciji u Gradu. Mogu da kažem da nema veće privilegije i česti od mesta predsednika Radničkog. Novom predsedniku od srca želim uspeh i pružam mu punu podršku. I ja ću se poslužiti jednom kineskom poslovicom koja kaže „Nije važno koje je boje mačka, važno je da lovi miševe“. Zaista, ima li u ovoj Sali čoveka bez greha, bez mane… Pitam, jer razne tonove sam čuo uoči ove skupštine, ali verujem da je ovo najbolja šansa i prilika Radničkog od onog šta je bilo na raspolaganju u ovom trenutku. Nikad teža situacija nije bila u klubu, a opet naša očekivanja su još veća. Da li je to preambicioznost, ne znam, ali znam da ovaj klub može više- naveo je Bulatović.

Radnički Niš

2 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *