Novi zakon o stanovanju- mrtvo slovo na papiru za dodatno punjenje budžeta?

Novi zakon o stanovanju, koji bi već od početka naredne godine trebalo da počne da se primenjuje, a koji predviđa uvođenje institucije „Upravnika – menadžera“ zgrade, pa čak i prinudne uprave- ako treba, ali i drastične kazne za kršenje kućnog reda, za Nišlije, kako navode, predstavalja samo dodatni udar na budžet već osiromašenih građana Srbije, a nikako način da se kultura stanovanja na bilo koji način popravi.

Iako je izazavao burnu raspravu u klupama Narodnog parlamenta, ruke poslanika u Skupštini Srbije krajem decembra, ipak su bile podignute uvis- ZA, čime je i odlčeno da od 1.og januara 2017. godine u svim objektima kolektivnog stanovanja, glavnu reč više neće imati predsednici Skupštine stanara, već će tu funkciju, plaćenu, neplaćenu ili prinudnu obavljati tzv. Upravnici. Zakon predviđa da oni imaju menadžersku ulogu, koja treba da štiti prava svih stanara ali pre svega imovinu i poštovanje kućnog reda.

Znate kako, mislim da je to takva neviđena glupost i bleda kopija zapadnog sistema, jer su decnije prošle od kako nakon izgradnje u doba komunizma mi nismo imali ni obuko o civilnoj zaštiti niti nekoga ko brine o zgradi, e kada smo sami konačno uspostaili red, pa čak u Nišu, iz drugih razloga naravno, osnovano Udruženje predsednika skupštine stanara, vlasti su videle da i tu mogu da „ućare“ neki dinar kako bi mogli lagodno da primaju platu, ali sami smo krivi, priča izrevoltirano Nebojša sa Bulevara.

Po novom zakonu posao upravnika se ne plaća ukoliko ga stanari sami izaberu među sobom, u suprotnom moraće da angažuju „profesionalca“ kojeg će plaćati po stanu čak i do 350 dinara mesečno, a u krajnjem, ukoliko opština procni da „nema volje“ dodeljuje „prinudnu upravu“ i angažuje profesionalnog upravnika s liste koju će voditi Privredna komora Srbije, a opet naravno o trošku stanara.

Paradoskalno je, kako navode mnogi koji su dugo godina unazad brinuli o sličnim poslovima, to što su zaduženja potpuno ista kao i ranije, ništa se nije promenilo, sem novih nameta. Svi stanodavci će morati da prijave da li su i kome iznajmili stan, da plate porez na to, da stanari plate eventualna oštećenja na višespatnicama koje su u Srbiji stare i po 6,7 decenija, a što je najinteresantnije, izbegavanje plaćanja zajedničkih troškovo odlazi u prošlost. Za sve, pa i za to, priprećene su astronomske kazne, koje će naravno naplaćivati javni izvršitelji.

Zakon je izuzetno restriktivan prema stanarima generalno, upravnici zgrade radiće isti posao kao i predsednici, samo sa većom dozom restriktivnih mera i visokih kazni, koje mnoge zgrade neće moći da plaćaju, pa se kao neko, ko je do pre nedleju dana obavljao funkciju predsednika Skupštine, pitam da li to znači da preko sankcija i visokih dugovanja mi kao stanari gubimo vlasništvo, jer je neko izmislio matematičku formulu preko koje će otimati gradjanima imovinu, navodi za Građanin Saša Kostić, koji je i jedan od istaknutih članova UPSS-a.

Novi Zakon predviđa drastično visoke kazne za vlasnike stanova, profesionalne upravnike i stambene zajednice u zgradama, čiji iznosi idu od 5.000 do čak dva miliona dinara, a jedinstvenu evidenciju podataka o stambenim zajednicama vodiće Agencija za privredne registre- a rok za formiranje registra ograničen je na godinu dana.

N.Marković

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Niša

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *