Novinar Jovica Vasić prekinuo štrajk glađu

Novinar niških „Narodnih novina“ Jovica Vasić, nakon razgovora sa predstavnicima UNS-a, NUNS-a, SINOS-a, PROUNS-a, AOM-a i Slavko Ćuruvija fondacije, kao i dogovora sa načelnikom niške policije Ninoslavom Mitićem da će policija da preduzme mere radi njegove zaštite, prekinuo je danas desetodnevni štrajk glađu.

joca
foto: FB Jovica Vasić

Jovicu Vasića danas su u Nišu obišli predstavnici UNS-a – generalni sekretar Nino Brajović i član Uprave Milorad Doderović, predsednik NUNS-a Vukašin Obradović, predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa, predsednik IO PROUNS-a Milan Petković, direktor Fondacije Slavko Ćuruvija Ilir Gaši i predsednik AOM-a Predrag Blagojević.

Oni su podržali Vasića u njegovim zahtevima, ali insistirali da vodi računa o svom zdravlju i da svoju borbu nastavi u saradnji s novinarskim udruženjima, sindikatom i Fondacijom na isntitucionalan način.

Vasić je, najpre, kao uslov da prihvati tu ponudu, tražio da dobije garancije za ličnu bezbednost, koja mu je , kako je istakao, više puta prethodnih dana dok je štrajkovao, bila ugrožena, a o čemu je obavestio policiju.

Predstavnici novinarskih udruženja, sindikata i Fondacije Slavko Ćuruvija su zajedno sa Vasićem tražili sastanak sa načelnikom policije Ninoslavom Mitićem koji je rekao da će “u okviru svoje nadlženosti, patrole MUP-a u frekventno vreme obilaziti kuću u kojoj će biti Vasić i javljati mu se telefonom“.

Jovica Vasić rekao je da ne želi da se vrati u „Narodne novine“ i tražio je od udruženja novinara, sindikata i Fondacije da mu pruže finansijsku podršku dok ne pronađe novi posao, što su predstavnici ovih asocijacija i prihvatili.

Vasić je istakao i da će u saradnji sa novinarskim udruženjima i sindikatom, istrajati u kontroli trošenja novca za projektno sufinansiranje u medijima Vitka Radomirovića.

Sa Jovicom Vasićem je dogovoreno i da udrženja, sindikat i Fondacija traže hitan prijem u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike kako bi zahtevali reviziju svih inspekcijskih konktrola medija u vlasništvu porodice Radomirovića na koje je skretao pažnju , kao i u Ministarstvu kulutre i informisanja kako bi razgovarali o teškom materijalnom položaju novinara i medijskih radnika.

Među prisutnima na razgovorima Jovice Vasića i predstvanika novinarskih udruženja, sindikata i Fondacije bio je vlasnik „Narodnih novina“ Vitko Radomirović, kao i predstavnik Misije OEBS u Srbiji Miroslav Janković.

Jovica Vasić istakao je da će, ukoliko njegovi zahtevi ne budu ispunjeni, on ponovo stupiti u štrajk.

Jovica Vasić štrajk glađu započeo je jer je, kako je istakao, „ogorčen zbog položaja novinara” i “inspekcije rada koja ne reaguje na njegove dopise o radu na crno u ovom niškom mediju”. On je naveo i da se u “Narodnim novinama” „materijalni položaj i uslovi rada novinara naročito pogoršali otkako je pre desetak godina porodica Radomirović kupila ovaj medij“.

Vitko Radomirović je ranije rekao da njegova plata, zajedno sa uplatom doprinosa iznosi 37.000 dinara, a i on ga je pre par dana obišao i razgovarao sa Vasićem.

Izvor: UNS

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *