Novine u školstvu: Škole će same birati knjige – đaci uče iz posebnih udžbenika

Škole će ubuduće bez posrednika nabavljati udžbeničke komplete što bi roditeljskom budžetu trebalo da donese uštedu do 15 odsto, najavljuju beogradski mediji ovaj potez Ministarstva prosvete. Učenike prvog i petog razreda od septembra očekuju novi, drugačiji udžbenici, a moći će da uče i iz digitalnih knjiga. Biće formirane i učeničke zadruge u školama, pa će škole, bez posrednika, nabavljati udžbeničke komplete što bi roditeljskom budžetu trebalo da donese uštedu do 15 odsto.

Ove novine donosi predlog Zakona o udžbenicima, koji će već sledeće nedelje, po hitnoj proceduri, naći pred pred poslanicima.

Toliki broj izdavača nije realan. Na konkurs za udžbenike za prvi i peti razred, čija izrada je u proceduri, prijavilo se nešto više od 20 izdavača, sa 188 udžbeničkih kompleta. Pravednije je da i mali izdavači dobiju šansu, kako bismo izbegli monopol, a zdrava konkurencija povoljno će uticati i na formiranje cena. – kaže za „Novosti“ Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković.

Katalog novih udžbenika za prvi i peti razred će biti objavljen 30. aprila, pa škole do tada ne treba da ugovaraju nabavku udžbenika.

Poslali smo dopis svim školama za prvi i peti razred. Nema logike da se naručuje nešto za šta se još ne zna kako će da izgleda i koliko će da košta. Roditeljima jeste lakše da plaćaju na rate, ali oni na kraju moraju da budu obeštećeni, ukoliko bude razlike u ceni, između postojećih i novih udžbeničkih kompleta. Nije logično ni kako se nastavnici opredeljuju od kog izdavača će da naruče udžbenički komplet, kada još nisu videli ni kako izgledaju. U prvom i petom razredu biće uveden sasvim novi koncept, ishodno učenje, pa će se i udžbenici dosta razlikovati – naglašava pomoćnica ministra.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *