„Novo lice Ćele-kule“ – Predstavljanje rezultata antropoloških istraživanja početkom juna

Društvo za akademski razvoj, prošle godine započelo je projekat „Novo lice Ćele kule“ koji je imao za cilj da se prvi put u istoriji obavi antropološka analiza, kao i digitalna trodimenzionalna rekonstrukcija lica svih lobanja uzidanih u Ćele-kulu. Rezultate ovog antropološkog istraživanja i nova saznanja o junacima Čegarske bitke, predstaviće 4. juna u Galeriji Sinagoga u 13 časova.

Cilj je, kažu iz društva, da „ožive“ lica ljudi čije su lobanje uzidane u ovaj spomenik i da temeljnom analizom i skeniranjem otkriju više o njihovim životima i njihovom izgledu. Projekat se sastojao iz dve faze a prva faza projekta realizovana je od 24. do 29. septembra.

„Stručni tim projekta uspešno je skenirao i digitalizovao svih 57 uzidanih lobanja u Ćele-kuli, kao i lobanju resavskog vojvode Stevana Sinđelića koja je jedina lobanja van samog spomenika. Prvi rezultati antropološke analize ukazuju da među njima ima jako mladih muškaraca, tj. dečaka od oko 15-16 godina“ – navode iz Društva za akademski razvoj.

U drugoj fazi naučni tim je uradio 3D modele 57 lobanja uzidanih u Ćele-kulu, kao i jedne koja prema predanju pripada junačkom vojvodi Stevanu Sinđeliću. Svi trodimenzionalni modeli su urađeni u rezoluciji 1:1, što znači da su maksimalno detaljni.

„Preciznim merenjem i postavljanjem mišića lica, tkiva i kože na svaku od lobanja, dobijena su lica svakog od Čegarskih junaka. Pored formiranja lica vršeno je i istraživanje istorijskih izvora“ – dodaju iz Društva za akademski razvoj.

Članovi projektnog tima koji su učestvovali u projektu su: Nataša Šarkić doktor fizičke antropologije, Darko Kovačević pomorski arheolog, Fabio Kavali doktor radiologije, Milan Simonović politikolog i istraživač, DAR, Alisa Kockar master politikološkinja, Milica Nikolić vizuelna umetnica, Mirjana Varničić master istoričarka i Dejan Baćković, 3D umetnik i animator.

Projekat je finansiran putem javne donatorske kampanje, a ukupno 153 donatora učestvovalo je svojim sredstvima i pomoglo da se uspešno sakupi preko 950.000 dinara za realizaciju. Projekat se izvodi u saradnji sa Narodnim muzejem u Nišu i Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture Beograd.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *