Novo obećanje, brza pruga Beograd – Niš do kraja 2028. godine

Nakon prvobitnih obećanja predsednika Srbije, da će brza pruga Beograd – Niš biti gotova do 2023. godine i da će vozovi ići 200km/h, kada to nije ostvareno, u narednom periodu nastavilo se sa novim najavama. Prema poslednjim obećanjima ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, izgradnja pruge počeće 2025. godine, a za sada je objavljen poziv zainteresovanim stranama za vršenje nadzora nad gradnjom brze pruge Beograd – Niš.

U saopštenju MGSI, Vesić je najavio da će izgradnja pruge dužine 230 kilometara biti završena 2028. godine, a prema njegovim rečima, radiće se tri deonice i u maju će biti raspisana pretkvalifikacija za izvođače za drugu i treću deonicu, a za prvu deonicu najkasnije u novembru.

„Izgradnja pruge od Beograda do Niša trajaće tri i po godine, jer za razliku od brze pruge prema Subotici, gde smo potpuno zatvorili saobraćaj, ovde se saobraćaj neće zatvarati već će se raditi u prozorima, odnosno u uslovima periodičnih obustava saobraćaja“ – kaže Vesić.

Dodaje da se pruga prema Nišu ne može zatvoriti, jer bi to zaustavilo kompletan železnički saobraćaj cele južne Evrope prema srednjoj Evropi, i naglašava da će se vozom od Beograda do Niša stizati za sto minuta.

„U međuvremenu, već radimo prugu Niš – Brestovac, 23 kilometara. Ostaje nam 135 kilometara do granice sa Severnom Makedonijom i 50 kilometara kroz tu državu kako bismo povezali Niš i Skoplje” – rekao je Vesić.

Prošle godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavio je da će pruga Beograd – Niš biti završena 2027. godine, a da će se vozovi na njoj kretati brzinom 200 kilometar na sat i da će se iz Niša do Beograda stizati za sat i po, umesto za šest sati koliko sada traje putovanje.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *