Novo poskupljenje grejanja od skoro 10 posto

Predlog Nadzornog odbora Gradske toplane o poskupljenju grejanja, ovog puta od 9,21 posto, a trećem od januara prošle godine, usvojilo je Gradsko veće. Umesto 7,11 dinara po kilovat satu građani će plaćati grejanje 7,76 dinara. Novi cenovnik kako se navodi u Službenom listu primenjivaće se od 1. februara.

Na sednici Gradskog veća koja je bila 10. februara, kao obrazloženje za poskupljenje navode se povećane cene gasa, mazuta i ulja za loženje kao i to da su računi za gas veći i za 10%.

„Nakon izračunavanja prosečne cene mazuta nabavljenog u novembru, za lož ulje je izvršen preračun prosečne cene u novembru na osnovu veleprodajnog cenovnika NIS-a i svođenjem na uslove iz ugovora sa Euro Motusom (plus prevoz od 1,2 dinara po litru), izvršen je obračun varijabilne tarife u skladu sa članom 11 Uredbe o utvrđivanju metodologije za određivanje cene.“ – navodi se u Službenom listu.

Cena gasa sa povećanjem od 10% je 5,87 dinara po kilovat satu, što je za 10,13% više u odnosu na prosečnu cenu koja je bila osnov za izračunavanje nulte tarife za grejnu sezonu 2023/2024.

Prošle godine grejanje je poskupelo dva puta, početkom godine u januaru i oktobra.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *