Obećanje: Greška na spomeniku vojvodi biće ispravljena!

Nakon višemesečnih apela medija i sugrađana, koji su, posle gotovo tri decenije od podizanja spomenika Vojvodi Petru Bojoviću, čija se bista nalazi ispred zgrade sedišta prvog čoveka Grada, gradske vlasti „obećale su“ da će greška u godini rođenja srpskog vjskovođe, konačno biti ispravljena, i to „ekspresno“.

Spomenik na kome je pogrešno ispisana godina rođenja

Naime, na bisti Petra Bojovića, koja je istovremeno, pre 27 godina, postavljena u Nišu, Beogradu i na planini Cer, „majstoru“, koji je bio zadužen da ispiše godine rođenja i smrti, potkrala se neshvatljiva greška, jer je umesto 1858. godine, kada je prema svim istorijskim podacima ovaj vojskovođa rođen, tvorac spomenika ispisao kao datum rođenja 1853. godinu.

Kako tvrde u Gradskoj kući, do sada, zvanično, nije stigao nijedan dopis i zahtev za promenu ovih podataka, a ni oni, koji su bili zaduženi i čija struka naleže da poznaju istoriju, nisu upozorili na ovaj propust. Ipak, sada su, kako tvrde, preduzete sve potrebne radnje da natpis bude prepravljen.

Preduzela sam sve potrebne mere i alarmirala sve nadležne organe da grepka bude ispravljena, počev od Zavoda za zaštitu spomenika, koji inače i nije nadležan za ovo, pa preko Direkcije za izgradnju grada i nadležnog Sekretarijata, izjavila je za „Građanin“ Jelena Mitrovski, članica Gradskog veća zadužena za kulturu u Nišu, koja je dodala da očekuje da u narednih nekoliko dana na spomeniku bude ispisan pravi datum.

Ipak, i dalje nije poznato, da li je za promenu spornog broja potrebno sprovesti javnu nabavku ili tender, i ako jeste, koliko će to dugo trajati.

Podsećamo, povodom Dana oslobođenja Grada Niša 1918., čelnici naše lokalne samouprave, gotovo svake godine polažu vence u čast palim borcima i pripadnika jedinice Prve srpske armije koja je, predvođena Petrom Bojovićem 12. oktobra umarširala u oslobođeni Niš.

N. Marković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *