Obeležavanje 30 godina Srna filma i Kinoteke Republike Srpske: Izložba i dokumentarni filmovi koji se bave istorijom i sudbinom naroda na prostoru Bosne i Hercegovine

Kinoteka Republike Srpske i Istorijski arhiv Niš imaju čast da vas pozovu na otvaranje izložbe „30 godina Srna filma i Kinoteke Republike Srpske“ u ponedeljak, 20. marta 2023. u 12.00 časova u holu Istorijskog arhiva Niš. Ovim događajem obeležavamo tri decenije od osnivanja prve produkcijske kuće u Republici Srpskoj.

Osnovana kao Srna film, ratne 1992. godine, produkcijska kuća je pratila život i sudbinu naroda na prostoru Republike Srpske. Od 2009. godine nosi naziv Kinoteka Republike Srpske, a do sada je iz njene produkcije izašlo 30 dokumentarnih i dokumentarno-igranih filmova nagrađivanih na brojnim međunarodnim festivalima. Po oceni filmskih kritičara filmovi nose atribut „antiratni“, a većina ostvaranja predstavljaju vrednu istorijsku građu i obrađuje događaje koji su posledica rata na prostoru Bosne i Hercegovine.

Pored 30 plakata na kojima je prikazan razvoj Kinoteke Republike Srpske, na otvaranju izložbe biće prikazan i tridesetominutni dokumentarni film „Jeni, malo svjetlo sa zapada“. Film je snimljen po motivima knjige „Ratni dnevnik – Pale 1993-1995″ čija je autorka farmaceut Jeni Ligtenberg, holandske humanitarke koja je došla na Pale u nameri da donese humanitarnu pomoć, a naredne tri godine provela je u bolnici Koran pomažući ranjenicima, pacijentima i drugim ugroženim ljudima.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *