Obeležavanje Dana pobede i 76. godišnjice osnivanja SUBNOR-a Srbije u niškom Domu Vojske

Povodom 9. maja Dana pobede nad fašizmom kada je Nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu i 76. godišnjice osnivanja SUBNOR-a Srbije, danas u 19 sati u Domu Vojske, svečanom akademijom „Niko ne može govoriti rečitije o miru od onih koji su se borili u ratu“, obeležiće se ova dva značajna datuma u istoriji naše države.

Na svečanoj akademiji u Domu Vojske govoriće pukovnik u penziji i predsednik SUBNOR-a Srbije u Nišu Anđelko Milićević, dok će u umetničkom delu programa nastupiti Vojni orkestar, glumci i muzički umetnici.

„Manifestaciju će upotpuniti Vojni orkestar – Niš, Orkestar KoV Vojske Srbije, glumac Miroslav Jović, prvak drame Narodnog pozorišta Niš, glumica Marija Okičić, Marko Milisavljević, muzički umetnik master muzičke umetnosti, Nikola Stamenković, tenor, Nada Nikolić, Ivan Stevanović i Vladan Karadžov, profesori Muzičke škole Niš, Akademski folklorni ansambl SKC-a Niš „Oro“ i Kulturno-umetničko društvo „Abrašević“ iz Niša“ – najavili su organizatori.

Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkih ratova Srbije, osnovan je 9. maja 1948. godine, radi očuvanja i negovanja tradicija narodnooslobodilačke borbe, obezbeđivanja socijalne sigurnosti boraca i ratnih invalida i njihovih porodica i porodica palih boraca.

Takođe, istog dana svečano se obeležava Dan pobede nad fašizmom u velikom broju zemalja sveta, i to u Rusiji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ukrajini, Uzbekistanu i Izraelu od 2000. godine. Najveća parada održava se svake godine 9. maja u Moskvi, sa velikim mimohodom više rodova vojske i preleta avijacije. Na toj paradi se svaki put pokažu i poslednja postignuća ruske tehnologije ali i oprema iz Drugog svetskog rata.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *