Obeležavanje Kineske Nove godine u Nišu

Tradicionalnom kineskom operom „Zhejiang Vu Opera Troupe“, Niš i ove godine obeležava proslavu lunarne Nove godine. Danas od 19:15 u Narodnom pozorištu u Nišu 27 umetnika, plesača, pevača i muzičara doprineće proslavi ulaska u Godinu zmaja.

Nastup koji se sastoji iz opereta koje u sebi imaju sadržane momente iz svakonevnog života, započinje performansom sa Morskim Zmajem, kroz koji se poziva i publika na aktivno učestvovanje, a zatim se priča razvija kroz niz zanimljivih i duhovitih obrta.

U okviru opere postoje i dve solo deonice, gde muzičari izvode kompozicije na Suona i Hui Hu tradicionalnim instrumentima.

Wu Opera ili Jinhua Opera, ima istoriju dugu preko 500 godina. U sebi sadrži šest različitih vokalnih stilova, bogat, vizuelno dopadljiv i efektan način da dočara svakodnevni život. Od 2008. godine je svrstana u nacionalno nematerijalno kulturno bogatstvo. – navode organizatori.

Nastupe ove trupe gledali su čuveni kineski lideri Mao Cedung, Džou Enlai, Đijang Cemin, Žu Rongđi, Si Đinping, Li Kećijang i mnogi drugi. Od 2009. godine, Ministarstvo kulture i turizma NR Kine poverilo je ovoj trupi misiju gostovanja širom sveta, a njihovi nastupi su krasili bine u Singapuru, SAD, Francuskoj, Austriji, Nemačkoj, Portugalu, Brazilu, Kubi, Peruu, Južnoj Africi, Malaviju, Zambiji, i još 51 državi širom sveta.

Učestvujući u kulturnim razmenama, trupa je imala više od 300 nastupa, a u okviru projekta kineskog Ministarstva kulture „Srećna Kineska Nova godina“, operu je pogledalo dva miliona gledalaca. Jedna je od najpopularnijih kineskih umetničkih trupa i smatra se za autentičnog predstavnika kulture provincije Džeđang i cele NR Kine. – dodaju organizatori.

Nastup traje 1 sat i 45min, a besplatne karte za ovo izvođenje mogu da se podignu na blagajni pozorišta. Radno vreme blagajne naredne nedelje je od 11.00 do 14.30 i od 17.00 do 20.00.

Povodom ulaska u kinesku Godinu zmaja JP Pošta Srbije izdala je posebnu poštansku markicu.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *