Obeležena 141 godina od pogibije pukovnika Rajevskog

U crkvi Sveta Trojca, u selu Gornji Adrovac kod Aleksinca obeležena je 141 godina od pogibije Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog, ruskog pukovnika i dobrovoljca koji je dao svoj život u srpsko – turskom ratu braneći svoju slovensku braću 1876. godine, a čiji je lik uzeo Lav Tolstoj, posajući jedan od najpoznatijih svetskih romana „Ana Karenjina“ .

Predstavnici ruskih kozaka odaju počast pukovniku Rajevskom foto: M. Živković

Posle liturgije , vence na mesto pogibije pukovnika Rajevskog položili su predstavnici opštine Aleksinac, Vojske Srbije, predstavnici Stranke Rusa Srbije – Opštinski odbor Aleksinac, zatim, udruženja srpsko-ruskog prijateljstva iz Aleksinca, Kruševca i Prokuplja , predstavnici Unija boraca Niš i Aleksinac, rezervne starešine Aleksinca, Pokreta socijalista Aleksinac i PUPS-a Aleksinac i Kolo srpskih sestara iz Niša.

Ove godine, pored crkve otkriven je mermerni krst visine četiri i po metra , inače poznat po pogibiji Nikolaja Rajevskog, ruskog pukovnika i dobrovoljca. Crkva Svete Trojice u Gornjem Adrovcu čuva uspomenu na njega i predstavlja spomen hram izgrađen 1903. u znak sećanja na njega . Bogomolju je podigla grofica Marija Rajevska, supruga Nikolajevog brata, a zemljište za hram je kupila kraljica Natalija Obrenović. U ovom mestu postoji i spomenik Rajevskom, a sada je preko puta njega otkriveno i obeležje kozacima koje je, kao i sve ruske dobrovoljce u srpsko-turskom ratu, predvodio general Mihail Černjajev.

D. Stevanović (Aleksinac.biz)

1 Comment

  1. Na Šumatovcu su Srbi i Rusi ( na strani Bugarske ) ratovali protiv Turske i epilog je : Aleksinac nema ulicu DJURE HORVATOVIĆA , a ja sam danas popio kafu u hotelu “ BOSFOR “ pored restorana “ ISTANBUL “ u naravno Aleksincu .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *