Obeležena 150. godišnjica osnivanja Niškog komiteta i održan pomen proti Petru Ikonomoviću

Na Starom groblju u Nišu danas je obeleženo 150 godina od osnivanja Niškog komiteta, tajne nacionalno-političke organizacije koja je imala ključnu ulogu u borbi protiv osmanske vlasti i pripremama za narodni ustanak, prenosi Slovo juga Digital.

Ovaj značajan datum obeležen je pomenom proti Petru Ikonomoviću, istaknutom članu komiteta i niškom svešteniku, koji je predvodio zakletvu zaverenika na borbu za slobodu.

Skupu su prisustvovali Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Dejan Antić, predstavnici Kola srpskih sestara, Društva za negovanje slobodarskih tradicija, građani, kao i predstavnik Grada Niša. Sveštenici Niške eparhije služili su pomen, podsećajući na značaj Ikonomovićevog dela i ulogu Niškog komiteta u istoriji srpskog naroda.

Osnivanje Niškog komiteta (stari kalendar 24. februara 1874. godine), u kući Mihaila Božidarca u Nišu, predstavlja jedan od najvažnijih momenata u dugogodišnjoj borbi srpskog naroda za slobodu i ujedinjenje. Čelni ljudi komiteta, predvođeni protom Petrom Ikonomovićem, položili su zakletvu na vernost i bratsku složnost u radu protiv osmanlijskog krvopije, u ime slobode i dinastije Obrenović.

Današnji pomen i obeležavanje godišnjice osnivanja Niškog komiteta je podsetnik na veličinu i značaj ovih istorijskih događaja i prilika da se oda počast herojima koji su svojim delovanjem i žrtvama doprineli slobodi i očuvanju nacionalnog identiteta srpskog naroda.

D.I.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *