Obesmišljeno postojanje gradskih opština

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Marko Smiljković

frontDiskusija odbornika Skupštine grada Niša na poslednjoj sednici pokazalo je da je dosadašnje postojanje pet gradskih opština potpuno besmisleno!

Kako opštine u Nišu imaju malo ovlašćenja, ispada da se novac za njih izdvaja isključivo za plate i doprinose radnika „koji se baš ne pretržu od posla“, ponavljalo se je za govornicom niškog parlamenta krajem prošle godine.

I pored toga niška skupština je za niške opštine u sledećoj godini isplanirala ogromna izdavanja.

Za govornicom su se čuli razni predlozi, a odbornik Saša Ilić(DSS) rekao je da opštine moraju preživeti transformaciju „jer ovako ne opravdavaju novac koji dobijaju svake godine iz gradskog budžeta“.

-Kada se sve izračuna, iz gradske kase će za sledeću godinu biti izdvojeno oko 750 miliona dinara što je ogromna suma novca za ono što dobijamo zauzvrat. Zato se postavlja pitanje da li je ovakvo postojanje opština održivo. Zato apelujemo na sve u gradu da se pokrene pitanje transformacija opština – rekao je Ilić.

IMG_6827Za govornicom se čulo da opštine imaju toliko malo ovlašćenja, veliki broj zaposlenih „koji ničemu ne služe“ i da bi to u najskorije vreme trebalo izmeniti.

Sa tim se složio i deo vladajuće koalicije, među kojima i Ljuba Slavković(SNS), zamenik gradonačenika Niša.

-Istina je da im treba dati veća ovlašćenja i zaista je potrebna jedna reorganizacija. U opštinama bi trebalo na primer mogla da se izdaje građevinska dozvolja za manje sume ili slični poslovi koji bi rasteretili dosadašnje službe, a građanima bi bilo bliže da završe posao – rekao je Slavković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *