Objavljena Doderovićeva knjiga „Sedma sila bez krila“

Iz štampe je nedavno izašla knjiga „Sedma sila bez krila“, niškog novinara Milorada Doderovića, a u izdanju kuća „Prometej“ i „Svici“.

Milorad Doderović foto: (D. Vidojković)

Kroz 72 priče o novinarstvu, Doderović u ovom delu objašnjava uzlet, ali i propast novinarstva u Srbiji, mada se štivo može odnositi i na Balkan jer svaka storija je zapravo ogledalo društvene atmosfere u nekom određenom periodu.

Doderović je radio u nekadašnjim „Narodnim novinama“, a unazad 25 godina bavi se radio novinarstvom i stalni je dopisnik državnog „SBS“ radija iz Australije.

Važno je reći da je Doderović u svojih prvih 40 godina karijere teško izabrao koje priče napisati, a koje na jedan način oslikavaju okolnosti pod kojima je novinarstvo postojalo, a na kojim je „aparatima za disanje“ danas.

Svoju recenziju o knjizi napisali su profesor socijologije Đokica Jovanović i novinar Saša Dimitrijević koji već dugo živi i radi u Norveškoj.

  • U pogledu odbrane i izdajstva istine od strane novinara, Doderović će reći: „Pošteni novinari čije se ćutanje ne može kupiti, ili kod kojih se iz ovih ili onih interesa, u novije vreme i privatnih tajkunskih vlasnika medija, reketaški tekst ne može naručiti, predstavljaju poslednje i na žalost sve ređe čuvare časti i ugleda novinarske profesije.“ Eto, po mišljenju pisca ovog nevelikog predgovora, Doderović pripada toj maloj skupini sledbenika Zolinog moralnog načela o javnom zastupanju istine – napisao je Jovanović.

On je izdvojio i jednu priču iz knjige.

  • Na istorijske detalje iz istorije novinarstva me podsetilo pisanje Milorada Doderovića o aferi u „uglednoj fabrici ‚Lola’ u Železniku.“ Doderović navodi kako je njegov kolega, koji je tada bio početnik u novinarstvu, napisao ozbiljan članak o ovoj aferi. Urednik je pohvalio tekst, ali ga nije objavio. Urednik je objasnio novinaru junoši: „A evo i zašto? Pa zato što sam tekst istog dana kada ste mi ga predali predočio generalnom direktoru ‚Lole’ i on me je zamolio da tu aferu oko njegovih saradnika nikada ne objavimo, da će se on diskretno pozabaviti time kako se u javnosti ne bi kompromitovala fabrika, a on će na ime reklame uplatiti na račun naše kuće pozamašnu sumu novca! Toliku, da neću morati da mislim oko redovne isplate zarada za najmanje pola godine“, rekao je urednik svom mladom dopisniku, piše Doderović, objasnivši mu da već kasni na neki važan sastanak u Centralnom komitetu SK.

Dimitrijević kaže za Doderovića „da je novinar bez predaha“.

  • Novinar bez predaha pisao je knjigu u predahu izmedju dva raporta svom radiju koji je tamo daleko u Australiji i za koji se javlja več četvrt veka. Ukoričio se u večnost u pauzi između dva trošna pasusa novinara kojima je knjigom prekrojio sudbinu da ne bi prohujala s promajom. Novinar bez predaha je Čarolija Doderović. Doder se raspričava o novinarstvu u svakoj prilici, i budnoj i snovitoj, inercija garantuje da neće zanemeti ni post mortem. Branši privodi i sina jedinca kome sufliram da potomak nema svrhe ako ne prevazidje pretka. Svedočim iz druge ruke da je „Sedma sila bez krila“ svedočenje iz prve ruke. Pod definiciju novinara koju sam spontano izrekao u jednom intervjuu za australijski radio SBS, ovom prilikom podvodim i voditelja intervjua Milorada Doderovića: „Zaranjajući u tudje živote o kojima piše, novinar ne stigne da živi svoj život“ – prokomentarisao je Dimitrijević.

Gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *