Objekte Narodnog muzeja u Nišu prethodne godine posetilo najviše turista

U periodu od januara do decembra 2023. godine prema podacima iz veća za kulturu i turizam, skoro 160 000 turista je posetilo ovaj grad, što je rekordni broj od kada se vodi ova evidencija. Najposećeniji su bili objekti Narodnog muzeja i to Ćele kula, Memorijalni kompleks „12 februar“ i Arheološko nalazište „Medijana“.

U 2023. godini broj turista je povećan za oko trećinu u odnosu na prethodnu godinu, što je povećanje za oko 30 odsto u odnosu na 2022. godinu, dok su noćenja povećana za oko 40 odsto.

Iz veća za kulturu i turizam kažu da su najposećeniji bili objekti Narodnog muzeja, Ćele kula, Memorijalni kompleks „12 februar“ i Arheološko nalazište „Medijana”, i da je njih ove godine posetilo preko 140 000 turista.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju i da je bilo više stranih gostiju, preko 82 hiljade, dok je domaćih turista bilo malo više od 62 hiljade.

Konkurs za izgradnju zgrade Muzeja i Galerije savremene umetnosti koji će se naći na prostoru starog vojnog kompleksa, produžen za još mesec dana a kao razlog se navode neradni dani tokom ovog meseca. Iz Grada najavljuju da će razvoju turizma, naročito u Niškoj Banji, doprineti i izgradnja fudbalskog centra u blizini mesta gde se gradi akva-park.

Najmanje turista na jugu zemlje prošle godine imale su Vranjska i Niška Banja.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *