Oblačinska višnja i dalje se izvozi samo u sirovom stanju

Na području opštine Merošina ljudi se pretežno bave poljoprivrednom proizvodnjom. Najpoznatije voće  koja se ovde proizvodi je oblačinska višnja. Da bi se njena proizvodnja isplatila, treba ulagati u unapređenje poljoprivede. Pre svega, neophodno je da se vrši njena prerada, kao i prerada ostalog voća i povrća koje se ovde proizvodi.

Isplativost poljoprivredne proizvodnje u ovom kraju uglavnom zavisi od ćudi prirode. Ovu opštinu često pogađa i suša i grad jer je protivgradna zaštita nedovoljna, a nema ni sistema za navodnjavanje. Postoje uslovi da se suše u ovom kraju spreče, zahvaljujući Krajkovačkom jezeru, ali još uvek ništa po tom pitanju nije urađeno.

Koliko se bavljenje poljoprivredom u ovom kraju ne isplati, dovoljno govori činjenica da se zasadi višnje krče zbog niskih otkupnih cena. Da bi se proizvodnja voća i povrća isplatila u ovom kraju neophodno je da se vrši njihova prerada. Osnovni uslov za investiranje u pogone za njihovu preradu je svakako formiranje industrijske zone u opštini Merošina.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *