Obližnje opštine dovoze i puštaju pse lutalice u obodnim naseljima Niša?

Nadležni iz JKP „Medijana“, čija se Zoo služba bavi zbrinjavanjem i sterilizacijom pasa lutalica u Nišu, sumnjaju da šinterske službe okolnih sela i opština, ilegalno, pod okriljem mraka, kamionima dovoze pse koje pokupe na svojim ulicama, i oslobađaju ih po obodima teritorije našeg Grada. Kako ističu, osim prijava građana koji tvrde da su to lično videli, dodaju i da polako prikupljaju dokaze koji svakim danom potvrđuju te navode.

Psi lutalice u Tvrđavi

Naime, povodom poslednje prijave jedne NIšlijke, koja je javno u jutarnjem programu Niške televizije izjavila da je pre nekoliko večeri, oko ponoći, u blizini bolnice u Knez selu, videla šinterski kamion nalik onom Medijaninom, iz koga je izbačeno dvadesetak pasa, oglasili su se i zaposleni u ovom niškom preduzeću, koji su to oštro demantovali.

Takve tvrdnje su apsolutno apsurdne, jer je to ralno nemoguće zbog načina rada naše službe, a i naravno da to niko od zaposlenihh ne bi smeo to da radi, jer bi momentalno snosio posledice, pa čak možda i dobio otkaz, ali smo tokom vremena i mi uočili određene „anomalije“, jer su po obodima Niša počeli da se pojavljuju „novi“ primerci, koje naši ljudi, koji su na svakodnevno na terenu nikada ranije nisu viđali, izjavio je Ljuborad Stevanović, jedan od rukovodilaca JKP „Medijana“.

Isprva se, kako je izjavio Stevanović, sumnjalo da ti novi primerci napuštaju privatne azile u Gradu i ostaju na ulicama.

Ni u to još nismo sigurni potpuno, mada nije isključena ta mogućnost, ali svakako da nešto ne štima, jer se populacija, a procenjujemo da ima preko hiljadu pasa lutalica na niškoj kaldrmi, odjednom povećala i jedino rešenje, koje nam trenutno Zakon mogućava je sterilizacija i vraćanje na mesto odakle smo ih pokupili, do izgradnje azila svakako, veli Stevanović.

POdsećamo, nakon učestalih napada koji su počeli od pre nekoliko nedelja, gradski oci oglasili su se i objavili da su pronašli lokaciju na kojoj će u toku iduće godine biti sagrađn azil za pse, ali još nije precizirano gde će se on tačno nalaziti i koliko će koštati njegova izgradnja.

Problem i nesavesni vlasnici pasa

Jedan od glavnih problema zbog ogromnog broja lutalica, u mnogim slučajevima i rasnih pasa, jesu i neodgovorni vlasnici, tvrde nadležni. Prema nekim nezvaničnim podacima, u NIšu ima preko stotinak odraslih jedinki koje su sa pedigreom, a koje su verovatno dosadile vlasnicima. POslednji takav slučaj, dokumentovao je i jedan Nišlija, koji je prošle nedelje u 6 sati izjutra, na delu „uhvatio“ vozača belog juga, koji je kutiju punu štenadi izbacio iz auta nasred Čairskog parka.

N.Marković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *