Očuvajmo Niš: Ranohrišćanska bazilika ne sme biti zatrpana otpadom

Niški kulturni klub obratio se danas medijima zbog rugla koje se može videti u antičkom spomeniku na početku Jagodin-male, a gde je stvorena bukvalno deponija.

deponija-u-antickom-spomeniku
Deponija u antičkoj grobnici

Zahtevamo od svih nadležnih institucija koje se bave zaštitom i očuvanjem spomenika kulture da odmah i konačno nešto konkretno urade po ovom pitanju. Nije dovoljno povremeno čišćenje i postavljanje tabli sa obaveštenjima. Tražimo od svih čelnih ljudi u ovom gradu da takođe konačno pokrenu svoj glomazni birokratski aparat i učine svesni napor u očuvanju i promovisanju kulturne baštine ovog grada. Apelujemo na medije i na sve naše sugrađane da pokažu više brige i razumevanja za kulturna bogatstva koja nas okružuju i da pomognu u njihovom očuvanju i predstavljanja svetu.– saopštili su predstavnici ovog kluba.
anticki-spomenik

Oni navode da je mnogo problema prisutno u našem društvu i sigurno je da su trenutno najbolniji i najočigledniji oni koji se tiču životnog standarda. To ipak ne znači da kao društvo, kao jedna zajednica života i prostora, treba da zapostavimo sve ostalo kao “manje.

U pitanju je ranohrišćanska bazilika sa martirijumom, ulazna crkva niške antičke nekropole (groblja) sa kojom se po prostornom planu i kapacitetu, po rečima mnogih stručnjaka, na Balkanu može porediti još jedino ona u Solunu. Nažalost, i ona kao i ostale antičke grobnice koje su na prostoru naselja Jagodin-mala i Pantelej otkrivene poslednjih godina, čami u tami, zapuštenosti i daleko od očiju javnosti. Ono što u ljudima koji žive u jednom organizovanom društvu rađa sva plemenita osećanja, delovanja i što čini život u toj zajednici kvalitetnim i vrednim samog življenja – jeste kultura. Turistička organizacija Niša očigledno nije u stanju da sama nešto ozbiljnije uradi po ovom pitanju –  saopštili su medijima.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *