Od parole „I Kosovo i EU“ došli smo do realnosti „Ili Kosovo ili EU“

Gradjanin: prof dr Milan Višnjić
piše: prof dr Milan Višnjić

Pre nekoliko dana odlazeći američki ambasador gospodin Majkl Kirbi (inače član Vlade Srbije u senci) je otvorio karte i javno poručio svim građanima Srbije da „normalizacija odnosa Beograda i Prištine podrazumeva članstvo Kosova u UN ( Ujedinjene nacije ).

Prema pisanju pojedinih medija, novi, dolazeći američki ambasador Kajl Skot, koji će već u januaru naslediti Kirbija, doneti novi paket zahteva među kojima je najvažniji distanciranje Srbije od Rusije i Putina. Drugi deo tog  paketa  je gašenje Republike Srpske tj. revizija Dejtonskog sporazuma. A šta još može biti u tom paketu…?

Ovakvi zahtevi „prijatelja sa Zapada“ na čelu sa Amerikom su ponižavajući za Srbiju.

Postavlja se pitanje: kako će na ove zahteve reagovati Vlada Srbije, koja je do sada bila izuzetno kooperativna za sve zahteve „prijatelja sa Zapada“? Da li će imati snage da donese odluku kojom neće obrukati pretke ni osramotiti potomke.

Bojim se da su ovi zahtevi prevelika cena za ulazak u Evropsku uniju posebno što ne znamo koliko i koje će nam još zahteve proslediti.

5 Comments

 1. ma dobro to..eu i globalna politika…nego profesore, ako mozete bez razmisljanja da nam kazete broj, samo broj lica iz vase familije koje ste zaposlili. ima tu dosta da se poimence setite pa zato pitam samo za cifru. hvala.

 2. – Krenuli smo od „i Kosovo i EU“.
  – Patašoni koji svojom nesposobnošću trenutno urnišu Srbiju spustili su nas na nivo „ili Kosovo, ili EU“
  – Ukoliko im još gori od njih, ukoliko je uopšte moguće od njih biti gori, svojim glasom daju još jedan mandat, evo dajem sve što imam na kartu „ni Kosovo, ni EU… ni NATO, ni Rusija… ni nafta, a ni gas“
  STONE AGE RULES

  1. A šta će biti ako nam taj „demokratsko Zapad“ ispostavi novi paket po kome traži samostalnost Vojvodine i Sandžaka. Da li ćemo i to prihvatiti.
   Da se razumemo, ja sam za EU ali bez daljeg uslovljavanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *