Od septembra skuplja struja?

Od septembra bi, prema pisanju pojedinih medija, struja mogla da poskupi za nešto manje od osam odsto, a u Agenciji za energetiku Srbije (AERS) kažu da još nisu dobili nikakav zahtev za promenu cene struje.

Beogradski mediji pišu da bi struja od 1. septembra mogla da poskupi između 7,7 do 7,9 odsto. Pojedini pišu da je na zahtev MMF urađena analiza stanja u Elektroprivredi Srbije, koja je, kako navodi list, pokazala da je cena proizvodnje električne energije viša od prodajne za domaćinstva i male kupce.

Sa je poskupljenje izvesno, pokazuje i činjenica da su režimski mediji u seriji tekstova preneli kako je struja u Srbiji najjeftinija u Evropi, tako da svako može da zaključi da je vest o poskupljenju vrlo izvesna.

U AERS – u kažu da njima zahtev za promenu cene upućuje EPS, ali da nikakav zahtev nisu primili, kao i da nije tačno pisanje pojedinih medija da je taj zahtev već upućen.

Kada stigne zahtev za promenu cene struje, AERS kao jedino nadležno telo proverava sve stavke i usklađuje ih sa metodologijom i donosi odluku.

EPS konsultuje vladu, pre upućivanja zahteva, a kada predlog za promenu cene stigne u AERS, to telo, kao nezavisno, donosi konačnu odluku o poskupljenju struje.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje Grada Niša.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *